Petak 25.01.2013.
11:08
Blic

KI: Kazna za uznemiravanje sova 250.000 dinara

Foto: Arhiva
 

Za kršenje ovih pravila predviđene su kazne za fizička i pravna lica od 2.500 do 250.000 dinara. Biolozi Centra za zaštitu sova Srbije tvrde da u Vojvodini postoji oko 450 mesta okupljanja sova, u kojima zimuje oko 30.000 primeraka, ali ih je na jednom mestu najviše u Kikindi. Pre tri godine bilo ih je čak 740, što u svetu nigde nije zabeleženo.

Ne vole da se slikaju

Film o kikindskim sovama snimio je i Jovan Memedović, a godinama su inspiracija vajarima, fotografima i zanatlijama. Najčešće ih je fotografisao Vladimir Petrović. - Sove nisu zgodne za fotografisanje jer se lako uplaše, pa se mora tražiti pogodan trenutak. Za nekoliko nedelja snimio sam dvadesetak veoma kvalitetnih fotografija - objašnjava Vladimir Petrović, koji je u decembru imao izložbu fotografija o sovama.

- Inspektori za zaštitu životne sredine svakodnevno obilaze centar grada i kontrolišu kako se fizička lica, pravna lica i preduzetnici ponašaju prema zaštićenim pticama.


Do sada nije napisana nijedna prijava za uznemiravanje sova jer su one u našem gradu dobrodošle i građani Kikinde imaju prijateljski odnos prema njima. Uostalom, da nije tako, ne bi se one ni nastanile u krošnjama drveća u najužem centru grada - objašnjava Ljiljana Milekić iz Odeljenja za zaštitu životne sredine opštine Kikinda.
Najveće zimovalište sova u gradskoj sredini faciniralo je i britanskog stručnjaka za proučavanje divljih ptica Dejvida Lindla, koji je početkom decembra s grupom turista iz Engleske bio u Kikindi. Lindl namerava da snimi dokumentarni film o kikindskim sovama, a autor je brojnih takvih zapisa koje emituje BBC.


- Kikinda je poseban fenomen i najbolje mesto za posmatranje sova u celom svetu. Po tome je apsolutno jedinstvena. Ovde sam na jednom drvetu video više sova nego na svim ostalim mestima u svetu zajedno. Sovu utinu do sada sam video svega deset puta u životu. U Kikindi samo na jednom drvetu ima više sova nego što sam ih video za ceo život. Snimiću dokumentarni film i celom svetu poslati pozitivnu poruku o Kikindi i Srbiji jer jako malo ljudi u svetu zna za taj prirodni fenomen - rekao je je Lindl, koji je među biolozima poznat kao urbani ili gradski ptičar.

Inače, male sove utine ili ušare vrlo su korisne za poljoprivredu jer se hrane glodarima na poljima.

2024 © - Vesti online