Petak 25.01.2013.
09:11
Večernje novosti

Pola Srbije drugi hrane

Foto: Ilustracija
 

- Tačan broj izdržavanih lica znaće se u aprilu kada se obrade rezultati poslednjeg popisa stanovništa, ali se već sada može zaključiti da će njihov udeo u ukupnom stanovništvu biti još veći nego ranije - kaže Ljiljana Đorđević iz RZZS.

Radi tek svaki treći

Podaci iz poslednje ankete o radnoj snazi pokazuju da je u našoj zemlji 6.272.286 građana sposobnih da samostalno zarađuju novac. Ipak, to čini (legalno, ali i na crno) tek njih 2.299.068. U ovom času njih 665.474 traže posao, dok više od dva miliona to i ne pokušava bilo zbog starosti, bolesti ili nedostatka vere da će ga naći.

Poslednji podaci pokazuju da u ukupno 2.521.190 domaćinstava, samo u 1.054.598 nema izdržavanih lica. U 721.922 slučaja glava kuće se brine najmanje o još jednom članu, u 497.800 o još dvoje, u 177.891 o najmanje troje, a u 68.979 o četiri ili više srodnika. I rezultati ankete o radnoj snazi, urađeni krajem prošle godine, pokazuju veliku zavisnost nezaposlenog stanovništva od onih koji nešto privređuju, ali i sve ”neobičniju” srazmeru kućnih prihoda. Sve veći broj porodica oslanja se na penzije i na socijalne pomoći:

- Pred sam početak ekonomske krize, gotovo polovina svih troškova u domaćinstvu nadoknađivala se od plate, dok danas zarade učestvuju sa tek 43 odsto ukupnih prihoda. S druge strane, penzije danas učestvuju sa čak 37,3 odsto, dok su pre pet godina dostizale jedva 27 odsto - računaju u RZZS.

Sve ode na goli hleb

Srpska prosečna porodica ima tri člana, a u njoj su prihodi od zarada 22.716 dinara mesečno, a od penzija 19.398. A samo na hranu, u prosečnom domaćinstvu se mesečno potroši 22.072 dinara.

Ovakva finansijska slika, kako ocenjuje Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, posledica je ne samo globalne krize i sve većeg starenja stanovništva već i ”kapitalizma, u koji smo ušli sasvim nepripremljeni”:

- Radnik je danas poslednja rupa na svirali, kojeg gazde u slučaju ako im je potreban angažuju za male pare, a čim postane suvišan, lako ga se otarasi. Istovremeno, u uslovima ekonomske krize, država ima sve manje prostora da se ponaša kao socijalno odgovorna. Zbog toga je katastrofalan odnos izdržavanog u ukupnom broju stanovništva.

Brojke

*43 Odsto je udeo plata u ukupnim prihodima
* 37,3 Odsto je udeo penzija u ukupnim prihodima
* 1,7 Miliona ukupno zaposlenih u Srbiji

Profesor Savić zaključuje da, ipak, najveći danak plaćaju mladi, koji sve duže ostaju pod istim krovom sa roditeljima i sve se duže oslanjaju na njihovu pomoć:

- Potpuni je paradoks da danas roditelji izdržavaju svoju odraslu decu, umesto da je obrnuto, i da penzioneri sve više finansijski pomažu svojim ukućanima jer su njihova primanja skromna, ali redovna.

Da nam se loše piše smatra i Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata:

- Trećina radno aktivnog stanovništa nije zaposlena, a oni koji jesu dobijaju plate na nivou Albanije i Makedonije. Prosečna plata je 43.000, a potrošačka korpa 50.000 dinara. Sa takvim prihodima je nemoguće živeti na iole pristojnom nivou, a mi smo prinuđeni da prehranjujemo čitavu porodicu.

2024 © - Vesti online