Petak 25.01.2013.
07:43
Beta

Grubješić: Stolica u UN za Kosovo nije uslov za datum

Neće biti novih uslova za dobijanje datuma za početak pregovora EU i Srbije: Suzana Grubješić
 

U intervjuu za Radioteleviziju B92, Grubješić je rekla da se Srbija i dalje "drži" zaključaka Evropskog saveta iz decembra 2011. i 2012. godine u kojima se ne pominje stolica za Kosovo u UN.


Prema njenim rečima, da bi Srbija dobila datum za početak pregovora potrebno je da se ostvari normalizacija i napredak odnosa sa Prištinom i taj korak je već napravljen, pa je sada samo potrebno da on "postane održiv".
 

Pročitajte još:

* Ambasador Nemačke: Stolica u UN stiže na red

Grubješić nije mogla da kaže da li bi takav uslov mogao da bude postavljen za članstvo Srbije u EU, ali je rekla da nije samo Srbija ta koja blokira dobijanje stolice za Kosovo u UN jer je za tako nešto potrebna i dvotrećinska većina u Generalnoj skupštini i da niko od stalnih članica Saveta bezbedbosti ne bude protiv, a poznato je da nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina.


Prema njenoj oceni, za dobijanje datuma za početak pregovora neće biti postavljanja novih uslova.


Potpredsednica Vlade Srbije je ocenila da postoji velika šansa da Srbiji u junu bude određen datum za početak pregovora o članstvu u EU i da to nije samo njena procena već su isto rekli i ministri za Evropu 27 zemalja.

2024 © - Vesti online