Petak 25.01.2013.
00:12
telegraf.rs

Pukanić: Crnogorci hoće da me ubiju!

Ivo Pukanić (Foto: Arhiva)

Pukanićev iskaz nije u celosti pročitan u sudnici, jer odbrana nije želela “da kompromituje javne ličnosti čija se imena u njemu pominju”. Međutim, u delu koji je ipak pročitan, ubijeni novinar govorio je o svom prijateljstvu sa nekadašnjim ambasadorom SAD u Beogradu, Vilijamom Montgomerijem, kao i ponudama, ali i pretnjama koje je dobijao kada je objavio prvi tekst o švercu cigareta.


- Još pre prvog članka, pokušali su da spreče njegovo objavljivanje. Pošto je objavljen, stigle su tri ponude da prestanem da pišem, a da ću zauzvrat biti nagrađen. Iz Srbije sam dobio poruku od ljudi iz Surčina. Surčin je kvart u Beogradu, poznat po “surčinskoj mafiji” - naveo je Ivo Pukanić u iskazu.


Pošto je odbio da prestane da piše, do njega su stizale pretnje, ali i upozorenja iz policije da mu se priprema likvidacija.


- Nalog da me ubiju stigao je iz Crne Gore i trebalo je da bude realizovan do 1. februara 2002. godine - naveo je Pukanić, koji je ubijen 23. oktobra 2008. godine.


Tokom saslušanja, šest godina pre ubistva, on je ispričao i da je od Vilijama Montgomerija saznao da američke službe prisluškuju sve političare i vojna lica na teritoriji Jugoslavije. Kasnije se, kako je naveo i sam upoznao sa rukovodicima te agencije, koji su mu potvrdili da su “na merama” svi, “od Đukanovića do Đinđića”.

2024 © - Vesti online