Četvrtak 24.01.2013.
21:15
Beta

Pantić: UNMIK mora da ostane u Mitrovici

Ako UNMIK ode, biće sukoba sa Albancima: Krstimir Pantić

"Sukobe će, kao i uvek do sada, isprovocirati Albanci. Njihov cilj je da pravnim i fizičkim nasiljem promene etničku strukturu stanovništva, asimiluju ili proteraju srpsko stanovništvo iz Kosovske Mitrovice i protivno volji građana nametnu insitucije takozvane Republike Kosovo", naveo je Pantić u pismu Banu, koje je poslao i predsedavajućem Generalne skupštine UN Vuku Jeremiću.

Pantić je naveo da će odgovornost za takav razvoj događaja i posledice snositi isključivo Banov specijalni predstavnik i šef UNMIK Farid Zarif i UN, koje predstavlja Ban.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica podsetio je generalnog sekretara UN da su građani na severu Kosova 15. februara 2012. godine održali referendum na "kojem se 99,75 odsto građaana izjasnilo protiv institucija samoproglašene države Kosova".

Pantić je naveo da je Zarif pre mesec dana obavestio predstavnike Srba na Kosovu o nameri da administracija UNMIK u severnoj Kosovskoj Mitrovici bude ukinuta, a kao razlog je naveo nedostatak novca.

"Savet bezbednosti UN i generalni sekretar UN trebalo bi da obezbede politčku, materijalnu i drugu podršku za veći uticaj UN i uloge šefa UNMIK na kosovska dešavanja sve do iznalaženja konačnog sporazumnog rešenja i odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti", naveo je Pantić.

Pantić je zamolio Bana da svojim autoritetom utiče na predstavnike Kfora kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje Civilne zaštite na teritoriji četiri opštine na severu Kosova, posebno imajući u vidu užurbane pripreme za formiranje Vojske Kosova, što je u suprotnosti sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

2024 © - Vesti online