Četvrtak 24.01.2013.
16:59
Beta

Dačić sa Obamom na Molitvenom doručku

Ivica Dačić sa svetskim državnicima na Molitvenom doručku
 

Dačić prisustvuje tradicionalnom skupu u Vašingtonu svake ogdine od 2010. kada je prvi put na taj događaj pozvan neko iz Socijalističke partije Srbije. Kako piše beogradska štampa, predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio je poziv da prisustvuje tradicionalnom molitvenom doručku.

Nacionalni molitveni doručak je tradicija stara 61 godinu. Svakog prvog četvrtka u februaru u Vašingtonu, u zajedničkoj molitvi okupljaju se predsednik SAD, članovi Kongresa, američki političari i vojni lideri, i gosti iz stotinak zemlja.

Tradicija organizovanja Nacionalnog molitvenog doručka počela je u vreme predsednika Dvajta Ajzenhauera 1953. Tadašnji senator Frenk Karlson iz Kanzasa je

spontano pozvao Ajzenhauera u Senat na zajedničku molitvu za uspeh njegove vlade.

Prvobitna ideja da se političari - i iz vlasti i iz opozicije, zajedno mole za mir i uspeh SAD, prerasla je u međunarodni molitveni doručak na koji se pored domaćih pozivaju i svetski lideri i političari, da se zajednički mole za mir u svetu. Nacionalni molitveni doručak traje nekoliko dana, okuplja oko 3.500 gostiju i sastoji se iz niza sastanaka, ručkova i večera, ali je centralni događaj doručak u četvrtak na kojem su govornici predsednik SAD i jedan gost čiji se identitet ne otkriva do poslednjeg časa.

Na prošlogodišnjem skupu, pored Dačića koji je bio potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, iz Srbije su došli i tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić i ministar vera i dijaspore Srđan Srećković i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, kao i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

2024 © - Vesti online