Četvrtak 24.01.2013.
18:40
B92

Šest najskupljih zalogaja

Iako "rastu“ i "žive" na ovoj planeti, pravilo je da ove ukusne zalogaje mogu priuštiti samo bogati ili avanturisti koji su spremni za put oko sveta i lov sa korpom u ruci.

Na našoj listi šest najskupljih zalogaja našli su se:

Šafran

Šafran – cvet krokusa, od kojeg se dobija ovaj začin, raste svuda. Međutim, šafran je skup jer je za kilogram potrebno 75 hiljada cvetova, a to je, slikovito rečeno, zapremina pet olimpijskih bazena. Za kilogram šafrana moraćete da izdvojite 80-800 evra.

Makadamija

Makadamija – je biljka slična orahu, često je i zovu australijski orah. Oni koji su je probali tvrde da je izuzetno ukusna, posebno kao krem ili u čokoladi. Njenu visoku cenu objašnjava to što drvo makadamije rađa plodove tek nakon deset godina, a zahtevno je po pitanju staništa, voli veliku vlagu i hranljivu zemlju. Cena je oko 25 evra za kilogram.

Kavijar

Kavijar – kada je on u pitanju cene se razlikuju. Kralj kavijara i po ukusu i po ceni je Beluga kavijar. Dobija se od riba čiji su preci živeli u doba Jure, pa cena i nečudi. Reč je o ribljim jajima vrste koja je na planeti 120 miliona godina tako da ćete bar za ovaj podatak morati da platite blizu četiri hiljade evra. U Los Anđelesu je nedavno postavljen i prvi aparat za prodaju ovog delikatesa.

Tartufi

Tartufi – su sorta pečurki za koju morate da izdvojite najmanje 1.500 evra. Ukoliko želite da uživate u nekim skupljim varijetetima to će vas koštati oko 4.000 evra. Tartufi imaju poseban ukus, rastu pod zemljom i teško ih je naći bez dresiranih pasa. Uz to sporo rastu i proizvodnja im je veoma neizvesna.

Krompir

Krompir – da, dobro ste čuli. Ali nije reč o običnom krompiru koji možete naći u lokalnom marketu ili pijaci, već o sorti za koju ćete morati da izdvojite i do 500 evra. Krompir La Bonot raste na francuskom ostrvu Noarmutje u regiji uz more i jedino tu može da daje plodove. Godišnje može da se proizvede samo sto tona, što objašnjava visoku cenu. Verujemo na reč da je ukusan koliko i košta.

Govedina

Goveđe meso – verovatno će vas i ovaj skupi zalogaj iznenaditi, ali odnosi se na Vagi govedinu. Goveđih farmi na kojima se gaje Vagi grla ima svuda u svetu, ali one u Japanu najviše brinu o životinjama, pa je njihovo meso i najskuplje. Navodno, Japanci svoja grla hrane pivom, maze ih i veoma su nežni i pažljivi prema njima. U cenu je zato uračunata celokupna usluga, pa ćete za jedan stejk platiti oko 200 evra. Ukoliko pak želite sočna rebarca moraćete da izdvojite i deset puta više. Cena naravno zavisi i od kuvara koji će vam ovaj delikates pripremiti.

2024 © - Vesti online