Četvrtak 24.01.2013.
15:13
Večernje novosti

Grejanje na struju biće papreno

Novi tarifni sistem mogao bi da donese potrošačima koji se greju na struju - i do 30 odsto veće račune: Najavljeno poskupljenje od oko 12 odsto - duplo skuplji noćni sati
 

Ako Ministarstvo energetike ne bude odluke donosilo po ubrzanoj proceduri, poskupljenje struje moraće da sačeka martovske račune. Za preostalu proceduru promene cena potrebno je još oko 20 dana.

- Da bi se promenila cena električne energije, EPS prvo mora da dobije licencu za javno snadbevanje - kažu iz Agencije za energetiku. - Nakon izrade novih tarifa, Agencija ima još 30 dana kako bi dala svoje mišljenje i odobrila poskupljenje.

Prosečna tročlana porodica u Srbiji, koja se greje na struju, mesečno potroši

najmanje 6.000 dinara. I to u slučaju da se ne dogreva po skupljoj, dnevnoj tarifi, već da TA peć uključuje isključivo noću. Od ovog mesečnog računa, domaćinstvo potroši isto kilovata preko dana, kao i tokom noći - po 500. Ipak, za nižu tarifu daju za mesec dana manje od 1.000 dinara, dok za isto kilovata po skupoj, dnevnoj, struji plaćaju oko 2.500 dinara više.

Prema najavama iz Ministarstva energetike, električnu energiju će ubuduće

I ovo:

Gas za domaćinstva poskupljuje za 8,6 odsto

najskuplje plaćati oni koji je troše i za zagrevanje doma. Umesto četiri puta, kao dosada, noćna struja će od dnevne biti svega dva puta jeftinija. Tako će mesečni račun od 6.000 dinara, skočiti za oko 2.000 dinara. Grejanje na kilovate, koje je dosada bilo među najpovoljnijima, postaće skuplje i od centralnog!

Iz Agencije za energetiku kažu da im niko još nije dostavio predlog novog tarifnog sistema, o kojem ova ustanova treba da se izjasni i odobri eventualno povećanje cena.

- Ukoliko bi noćna struja poskupela duplo, a ništa se drugo ne promeni u sistemu, nikome se više ne bi isplatilo da se ovako greje i samo uveče pali bojler ili TA peć - kaže Aca Vučković iz ove Agencije. - U slučaju da se niža tarifa skoro izjednači sa višom, ogroman novac bi se slio u EPS. Treba tačno izračunati koliko je to para, ali mislim da, samo sa tim povećanjem, EPS uopšte ne bi morao da diže cenu kilovata od najavljenih 12 odsto. Zato bi bilo neophodno da se spusti cena dnevne tarife, kako bi se bar malo smanjili troškovi za domaćinstva.

Napon po pecivu

 

Cene specijalnih vrsta hleba i peciva mogle bi da budu više između 10 i 15 odsto zbog poskupljenja struje i gasa, kaže direktor zadruge "Mrkšićevi salaši" Vojislav Mrkšić.

- Poskupljenje goriva povećava cenu transporta dok neke mašine rade na gas, a neke na struju - objašnjava Mrkšić. - Skuplji energenti direktno povećavaju troškove proizvodnje u pekarskoj indsutriji.

2024 © - Vesti online