Petak 25.01.2013.
08:00
Vijesti

Greške u vožnji koje najčešće pravimo

Naglo ubrzavanje i kočenje ima višestruke posledice po automobil
 

Užurbani način života mnoge vozače primorava na greške u ophođenju sa automobilom, od kojih najviše štete nanosi jutarnje forsiranje motora. Visoki obrtaji u toku procesa zagrevanja motora i te kako su opasni. Neujednačena temperatura i trenje ubrzano ostavljaju svoj trag na cilindrima, karikama, ventilima i ostalim pokretnim delovima koji se ubrzano troše.

Preporuka: Nemojte odmah da krećete, već sačekajte makar desetak sekundi, a posebno je važno da ne terate motor u visoke obrtaje dok ne postigne optimalnu radnu temperaturu.

Kvačilo - Vozači svojom nemarnošću mogu da skrate vek trajanja kvačila i do 7.000 kilometara! Navika vozača da odmaraju nogu na pedali kvačila ili da prečesto koče motorom, kao i da na semaforu ili uzbrdici drže automobil u prvoj brzini s nogom na kvačilu dok vozilo stoji (da vagaju kada to nije realno potrebno), drastično skraćuje vek čitavog mehanizma.

Preporuka: Dok čekate na semaforu izbacite menjač iz brzine, a ako ste na uzbrdici, povucite ručnu kočnicu. Ne držite stopalo na pedali kvačila, već ga sklonite posle promene brzine. Ne preterujte sa motornim kočenjem.

Turbina - Vlasnici automobila koji imaju motor sa turbopunjačem treba da znaju na koji način se ophoditi sa ovim delom kako bi što duže trajao. Ako ste tokom vožnje forsirali motor i posle toga ga pri zaustavljanju odmah ugasili, kapljice ulja i druge nečistoće nastale usled sagorevanja nataložiće se na vratilu rotora i lopaticama turbine što će vremenom uticati na to da ona otkaže.

Preporuka: Posle vožnje u visokim obrtajima, prvo pustite da motor barem minut-dva radi u praznom hodu i tako omogućite da se pomenute nečistoće i ulje odliju iz turbine.

Automatski menjač - Automobili koji imaju automatski menjač ne smeju ni pod kojim uslovom da budu vučeni ili gurani. Pri šlepanju vozila mnogi vozači prebacivanjem ručice u "N" način rada nastoje da reše problem, ali zaboravljaju da tada menjač i dalje radi, ali da podmazivanja nema. Ovo dovodi do havarije na transmisiji. Druga česta greška je da na semaforu menjač dugo bude u D načinu rada, što dovodi do nepotrebnog grejanja i do proklizavanja u konvertoru.

Preporuka: Na semaforu prebacite ručicu menjača u "N". Ako je automobil u kvaru, ne pokušavajte da ga pomerite, već pozovite šlep- službu.

Rupe - U toku vožnje našim putevima neizbežan je susret sa udarnim rupama, prevelikim ležećim policajcima, a nekad vozači znaju i da "napadnu" previsoke ivičnjake. Ovo su pravi ulični neprijatelji automobila.

Učestalim i prebrzim prelaskom preko rupa i neravnina, bez izuzetka stradaju delovi upravljačkog sistema i oslanjanja (kugle, spone, amortizeri, letva volana…). Popravke ovih delova mogu da budu izuzetno skupe.

Preporuka: Uvek vozite po ograničenju, posebno u gradu, i dobro otvorite oči. Jedino tako ćete imati vremena da reagujete i usporite koliko god je to moguće pri prelasku preko rupa i ostalih prepreka.

Kočnice - Još jedna od grešaka koju vozači čine tokom vožnje jeste prekasno, a zatim i naglo kočenje. Imajte na umu da se pri svakom naglom kočenju pločice ubrzano troše. Ukoliko često naglo kočite, moraćete češće da menjate ove delove.

Preporuka: Kočenje treba da bude ravnomerno. Naravno, ukoliko prilike to dozvoljavaju. Nemojte naglo da ubrzavate kada vas na sledećoj raskrsnici očekuje crveno svetlo na semaforu, jer ćete morati i naglo da kočite. Započnite usporavanje i kočenje na vreme i pločice će vam duže trajati, a i potrošnja goriva će biti manja ukoliko vozite ravnomernim tempom.

2024 © - Vesti online