Četvrtak 24.01.2013.
13:02
Đ. Barović - Vesti

Džamije niču na severu Bačke

Džamija u Feketiću: Selim Krasnići, šeik Islamske zajednice

Zbog niskih cena nekretnina u ovom delu Vojvodine, oni za dve do deset hiljada evra masovno kupuju napuštene kuće u opštini Mali Iđoš, a kao posledica nagle "kolonizacije", nedavno su nikle i dve džamije: jedna u Feketiću, a druga u Malom Iđošu.


Međutim, najdramatičnije od svega je što je ceo ovaj kraj poslednjih godina u strahu od nekoliko novopridošlih porodica koje prave probleme o čemu ćute i vlast i policija plašeći se da ne budu optuženi za širenje verske i nacionalne netrpeljivosti prema ovoj zajednici.


- Niko sa sigurnošću ne zna ni koliko je Roma naselilo opštinu Mali Iđoš, ali ni koliko su kuća tačno kupili u poslednjih pola godine ili godinu dana. Mahom su useljavali odavno prazna imanja Mađara, a svaka od tih porodica broji po desetak članova. Procena je da ih je između 300 do 1.500, ali najgore od svega je što i lokalne vlasti i policija znaju za problem, ali se svi plaše da nešto preduzmu ili javno govore o teroru sedam - osam tih porodica, kako ne bi bili optuženi da vređaju nacionalna i verska osećanja romske zajednice - kaže jedan od sagovornika "Vesti" koji je i sam u strahu da ne bude tako žigosan zamolio da mu se ne objavi ime.


Koliko je ova priča ozbiljna, a problem uzeo maha, svedoči i incident od pre mesec dana o kome svi sve znaju, ali koji je do sada skrivan od javnosti.


Naime, 28. decembra u centru Lovćenca grupa od 15-ak Roma iz Feketića je isprebijala jednog od meštana samo zato što je pokušao da zaštiti komšinicu Nikoletu Radoš, koju su maltretirali.


Na kraju, policija je, umesto da uhapsi počinioce, mladićima koji su mu pomogli, zapretila krivičnim prijavama.


- Ta grupa je celo veče pila u kafani Moskva, a kada su primetili Nikoletu izašli su i počeli da je maltretiraju i vređaju. Ja sam prvi izašao kako bih smirio situaciju, ali su me odmah okružili - priča Saša Banjević, koji se zbog pomaganja komšinici - našao na meti policije.


- Prišao mi je prijatelj Miloš Roganović i tu smo počeli da se objašnjavamo sa grupom Roma tako da nismo ni videli da se druga grupa tih mladića, iza naših leđa, bez ikakvog razloga obrušila na na našeg komšiju Sergeja Nikolića. Tek kada je vlasnik obližnje kladionice zavikao: "Ljudi, ubiše čoveka", shvatili smo šta se događa i jedva smo ga odbranili. Odmah smo pozvali policiju, a napadači su se razbežali. Zamislite moj šok kada sam posle pet dana pozvan u policijsku stanicu gde mi je rečeno da su se ovi Romi žalili da smo zapravo mi njih tukli štanglama i da će protiv nas biti podnete krivične prijave - ogorčen je Saša Banjević.


Ovu priču potvrđuje Miloš, ali i nastadali Sergej. Pokazuje fotografije koje je snimio odmah po izlasku iz bolnice.

Islamska zajednica u Feketiću

Nedaleko od seoskog groblja u Feketiću, u okviru porodičnog imanja, smeštena je i džamija izgrađena prošle godine.
Selim Krasnići, šeih islamske zajednice u ovom kraju kaže da je uglavnom reč o muslimanima romske nacionalnosti koji su pristigli 1999. godine sa Kosova, odnosno iz Peći i Srbice.
- Nemamo nikakvih problema i sa svim drugim nacijama živimo dobro. I ja sam čuo da je nedavno bilo nekih incidenata, ali ne znam više ništa o tome - kaže Krasnići koji je na kraju ipak priznao da najviše problema pravi izvesna familija Beriša koja je smeštena u sedam-osam kuća.
- Islamska zajednica sa njima još od kraja rata nema nikakvih kontakata, ali prave probleme i nama - kaže kratko Krasnići.

 

Lovćenac

Mesto Lovćenac ima oko 3.000 meštana, a najpoznatije je po tome što su meštani, kolonizovani posle Drugog svetskog rata uglavnom iz Crne Gore. Do današnjih dana uspeli da sačuvaju jezik i običaje iz zavičaja.
- Lovćenci su jako ponosni ljudi koji nikoga ne diraju, ali ne daju ni na sebe. Nažalost, ovo je sada selo penzionera u kome ništa ne radi i u kome mladi nemaju perspektive. Činimo šta možemo da tu situaciju promenimo, ali je teško - kaže Zlatko Nikolić, član gradskog veća Mali Iđoš, rodom iz Lovćenca.

 

Popis iz 2002.

Prema popisu iz 2002. godine u opštini Mali Iđoš, odnosno naseljima Feketić, Mali Iđoš i Lovćenac, najviše je Mađara (87,22 odsto), slede Srbi sa 7,11 posto, Romi sa 2,17, Jugosloveni sa 0,64, Crnogorci sa 0,54, Hrvati sa 0,45 i Nemci sa 0,18 posto.
Na tom popisu su zabeleženi i Rusini, Bunjevci, Slovenci, Bošnjaci, ali i Makedonci sa 0,03 posto i Albanci sa 0,01 odsto.


- Nažalost, problem je sve ozbiljniji zato što je sve više tih incidenata. Jednom od meštana pridošlice s Kosova su nedavno polomili vilicu, a pre dva meseca moju kćerku koja se vraćala iz škole u Feketiću maltretirali su u po bela dana na sred ulice. Mada sam sve odmah prijavio policiji, još nema odgovora. Pri tom, incidenata je bilo i u drugim mestima, ali svi ćute o njima. Pa jednog kafedžiju iz Feketića je tužio Fond za humanitarno pravo samo zato što je jednog grupi Roma rekao da je fajront - priča Sergej Nikolić.


Predsednik Skupštine opštine Mali Iđoš, Marko Rovčanin kaže da je odmah stao na stranu mladića iz Lovćenca i da će sve učiniti da ne budu kažnjeni.


- Pa i ja bih se potukao da zaštitim tu devojku. Zato sam u stalnom kontaktu i sa policijom i tužilaštvom kako bi se ovaj incident okončao na jedini ispravni način - kaže Rovčanin koji ipak insistira da se ovaj događaj ne predstavi kao međunacionalni sukob.
- Mali Iđoš je opština sa oko 11.000 stanovnika i čine je Mađari katolici, Mađari protestanti, Srbi, Crnogorci i Romi koji su ovde došli sa Kosova 1999. godine. Znači, treba biti oprezan u kvalifikacijama svakog incidenta, jer nam ne trebaju problemi te vrste - kaže Rovčanin.


On ipak potvrđuje ekspanziju kupovine napuštenih kuća u ovoj opštini, ali ni on nema tačnih podataka da li je reč o azilantskim porodicama ili Albancima i Romima iz Makedonije kako se priča.

2024 © - Vesti online