Četvrtak 24.01.2013.
04:43
Večernje novosti

Bivši ministri bez posla i plate

Bivši premijer Mirko Cvetković (u sredini) potražiće angažman u inostranstvu
 

Tako ekspremijer Mirko Cvetković krajem iduće nedelje prestaje da dobija novac iz budžeta. Iako je na nekoliko meseci premijersku fotelju zamenio poslaničkom, on nije imao pravo i na polugodišnju naknadu posle napuštanja parlamenta, jer tu nije ni bio stalno zaposlen.


On je za ”Večernje novosti” rekao da u Srbiji nije pronašao novi angažman i da ”zasada to i ne želi”:


- Trenutno radim na jednom manjem projektu koji je u vezi sa SAD, a u toku su razgovori o jednom ozbiljnijem projektu, takođe u inostranstvu - rekao nam je Cvetković.


Prema podacima dobijenim iz parlamenta, od bivših ministara-demokrata, pravo na naknadu, posle napuštanja funkcije, koriste samo Oliver Dulić (dva meseca) i Snežana Malović (šest meseci). Milan Marković, koji je Skupštinu napustio pred Novu godinu, nije podneo ovakav zahtev Administrativnom odboru.
 

Krkobabiću najdeblja koverta

Premijerska plata Dačića iznosi 168.348 dinara, dok su koverte ostalih ministara, u proseku, ”debele” oko 110.000 dinara. Potpredsednik Jovan Krkobabić, pored plate od 101.000 dinara, mesečno inkasira i penziju od 72.000. Milutin Mrkonjić je Agenciji, pored ministarske plate, prijavio i godišnju zaradu od 785.947 dinara, na ime članstva u UO Direktorata civilnog vazduhoplovstva. Interesantno je i da šef diplomatije Ivan Mrkić sada prima oko 10.000 manje nego dok je bio državni sekretar u MSP, kada je zarađivao 106.000.

- Tražio sam ”produženje” od dva meseca, tačnije do februara, jer mi do tada miruje staž u bolnici u kojoj radim kao ortoped i gde nisam primao platu - čuli smo od Dulića.


Snežana Malović, kako je potvrdila za naš list, ubuduće će se više angažovati na poslovima koje je dobila u DS, kao član Predsedništva:


- Radim na uspostavljanju pravne države, vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Zajedno sa kolegama iz stranke borim se za bolji život građana, što će biti pretočeno u plan DS za izlazak iz krize.


Pored Dulića i Malovićeve, još dvoje poslanika iskoristilo je pravo na primanja posle ostavki. To su lider LSV Nenad Čanak i Ana Sekulović iz Jedinstvene Srbije. Poslanik demokrata Janko Radaković, koji je pre nekoliko dana podneo ostavku, u sredu je podneo zahtev da mu se isplaćuje plata još narednih šest meseci, rečeno nam je u Administrativnom odboru. Aleksandra Jerkov, koja je iz LSV prešla u DS i otišla iz Skupštine, ovakav zahtev nije podnela.


- Odbor je nedavno odobrio primanje naknade i za šestoro poslanika iz prethodnog saziva - radikala Dragana Todorovića, Ljubomira Kragovića, Tomislava Ljubenovića i Dušanke Plećić, kao i Bojana Stanojevića (DS) i Milana Dimitrijevića (DSS). Oni su se pozvali na član 43 Zakona o Skupštini koji im omogućava pomeranje roka za isplatu naknade od 75.000 dinara mesečno do odlaska u penziju - objašnjava nam predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić.


U novom sazivu Skupštine, od 250 poslanika, njih 180 je u radnom odnosu i primaju punu platu od oko 110.000 dinara. Ostali ili dobijaju razliku od zarade koju ostvaruju izvan parlamenta ili platu u potpunosti primaju na drugom mestu.


S druge strane, od 20 članova kabineta Ivice Dačića, samo četiri ministra ne primaju platu u Vladi Srbije. Socijalista Žarko Obradović i njegova koleginica iz SNS Zorana Mihajlović ”koverte” dobijaju na Univerzitetu Megatrend, gde rade kao profesori. Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, mesečna primanja ostvaruje na kragujevačkoj Klinici za psihijatriju (92.700 dinara) i kao šef katedre za psihijatriju na Medicinskom fakultetu (76.326 dinara). Platu u vladi ne prima ni ministarka sporta Alisa Marić, koja dobija nacionalno sportsko priznanje od 87.000 dinara mesečno.

2021 © - Vesti online