Sreda 23.01.2013.
16:42
Srna

Obeležena 71 godina od "Novosadske racije"

U Novom Sadu danas je obeležena 71 godina od "Novosadske racije", zloglasne akcije u kojoj su mađarski fašisti u januaru 1942. godine ubili najmanje 4.000 nedužnih ljudi
 

Na novosadskom Keju žrtava racije pomene nedužnim žrtvama služili su Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej uz sasluženje više episkopa Srpske pravoslavne crkve i novosadskog sveštenstva, te vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel.

Obeležavanju godišnjice, koje je održano kod spomenika "Porodica", vajara Jovana Soldatovića, prisustvovalo je više od pet hiljada građana Novog Sada, među kojima su bili i potomci nedužno stradalih ljudi u neviđenom pogromu koji se desio tih januarskih dana.

Alekandar Vučić je spustio u Dunav venac sa broda rečne flotile Vojske Srbije
 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je januarska racija bila vrhunac tragedije u kojoj su nestale cele generacije Novosađana.

"Ipak, nikad nećemo prizivati osvetu jer su suživot, razumevanje i ljubav među ljudima najveća brana ovakvim zločinima. Ostaće, međutim, sećanje na raciju jer gde prestaje pamećnje gubi se smisao našeg identiteta", istakao je Vučević u obraćanju prisutnima.

Prvi put obeležavanju "Novosadske racije" prisustvovao je muftija srpski Muhamed Jusufspahić i novosadski imam Muhamed Zilkić. Prvi potpreds

Alekandar Vučić je spustio u Dunav venac sa broda rečne flotile Vojske Srbije. Vence na spomenik položili su i ambasadori Izraela u Srbiji Josef Levi i mađarski ambasador Oskar Nikovic, te delegacije grada i novosadske Jevrejske opštine.

Obeležavanju godišnjice je održano kod spomenika "Porodica": Prisustvovalo je više od pet hiljada građana Novog Sada
 

"Novosadska racija" je genocidna vojna akcija mađarskih okupatorskih snaga izvedena od 21. do 23. januara 1942. godine za vreme Drugog svetskog rata. U pogromu su stradali Srbi, Jevreji i pripadnici drugih nacionalnosti.

Ljudi, žene, deca i starci prvo su potpuno skinuti na temperaturi koja se spuštala i do minus 40 stepeni Celzijusovih, a potom su im zlikovci pucali u potiljak pa ih mrtve bacali pod ledom okovani Dunav.

Prvi put od 2006. godine obeležavanje godišnjice "Novosadske racije" zajednički organizovali su grad Novi Sad, Eparhija bačka i novosadska Jevrejska opština.

2024 © - Vesti online