Sreda 23.01.2013.
14:06
Alo

Čeda osvaja vulkane Kamčatke!

Jovanović na Akonkagvi
 

Čeda zbog ovog novog ekstremnog izazova intenzivno trenira.

"Jovanović već duže vreme planira da osvoji jedan od vulkana Kamčatke, koji su poznati po svojoj opasnosti i lepoti. Organizacija puta je u toku, a ekspediciju će činiti nekoliko iskusnih planinara. Cela misija nije zamišljena kao provod, već ih je prvenstveno okupila želja za planinarenjem i uživanjem u savlađivanju prirode", otkriva je izvor "Aloa" blizak Jovanoviću.

Zbog ovog zahtevnog izazova, lider LDP-a se intenzivno priprema u teretani, ali je podvrgnut i fizikalnim tretmanima.

"Već nekoliko puta je operisao desno koleno, koje je stradalo zbog ranijih planinarenja, padobranskih skokova, paraglajdinga i ekstremnog skijanja, a sada iz preventivnih razloga sarađuje sa fizioterapeutom", dodaje sagovornik "Aloa".

Jovanović se posle čuvene Akonkagve odlučio baš za ovu destinaciju jer je ona izazov za svakog ekstremnog sportistu. Vulkani Kamčatke poznati su kao vatreni pojas koji okružuje Tihi okean i jedno od najaktivnijih vulkanskih područja na svetu, na kom postoji 160 grotala, od kojih je 29 aktivno. Zbog svoje izuzetnosti stavljeni su pod zaštitu Uneska kao deo svetske baštine. Tu se nalazi jedan od najvećih aktivnih vulkana Eurasijo, ali i najviši na svetu - Ključevski, na visini između 4.700 i 4.800 metara i nastao je na padini drevnog vulkana.

Drama na ronjenju!


Koliko je Čedomir Jovanović zagrejan za ekstremne sportove, svedoči i činjenica da je krajem prošle godine skoknuo i na egzotično ronjenje na Jadranu sa prijateljem iz Danske. Kako piše "Alo", tada u petak posle skupštinskih obaveza spakovao ranac i otišao da zaviri u olupine čuvenog austrougarskog ratnog broda "Sent Ištvan", čiji ostaci leže na dnu Jadranskog mora.

"Što je najluđe, tada je doživeo hipertermiju i vaskularni šok, što je posledica razlike u pritiscima, ali je u ponedeljak uredno došao na početak skupštinske sednice i niko od kolega nije ni znao da se Čeda samo nekoliko sati pre toga bukvalno borio za život", otkriva izvor.

Ovaj brod porinut je 1914. u riječkom brodogradilištu, bio je dug 153 metra, a širok skoro 30. Danas leži na dubini od oko 70 metara kod ostrva Premuda i izazov je za svakog ronioca.

2024 © - Vesti online