Sreda 23.01.2013.
12:12
Beta

Tehnologija došla glave srednjoj klasi

Uz pomoć "pametnih" uređaja ljudi sami završavaju ono što je bio posao uslužne delatnosti
 

Većina radnih mesta je izgubljena nepovratno jer su trajno ugašena. Ne radi se samo o fabričkim poslovima, već sve više bez posla ostaju zaposleni u uslužnom sektoru, koji čini dve-trećine svih radnih mesta, navode stručnjaci koji istražuju tržište rada.

Oni ističu da je razlog sve veći primat tehnologije jer iz godine u godinu kompjuterski programi i mnoštvo mašina postaju sve sofisticiraniji, moćniji i sposobniji da poslove obavljaju efikasnije nego ljudi.

Decenijama je naučna fantastika upozoravala na budućnost u kojoj će ljudski rod sam sebe oterati u "staro gvožđe" i biti zamenjen mašinama. A analiza AP ukazuje da je budućnost već stigla.

"Mašine koje prikupljaju i analiziraju mnoštvo podataka, menjaju oblik globalne ekonomije - uz pomoć uređaja kao što su 'pametni telefoni' i tablet-računari koji omogućuju ljudima da rade odakle hoće, čak i kada su u pokretu; uz pomoć pametnijih, bržih robota; i uz pomoć usluga koje omogućuju firmama da iznajme kompjutersku opremu i programe kad su im potrebni, bez instaliranja skupe opreme i unajmljivanja IT osoblja. Nestaju cele kategorije radnih mesta - od sekretarica do trgovačkih putnika", ocenjuje AP u analizi.

Agencija dodaje da su cifre o gubitku radnih mesta zastrašujuće - u SAD je polovina od 7,5 miliona zaposlenih koji su imali godišnje plate od 38.000 do 68.000 dolara, odnosno bili srednje plaćeni, ostala bez posla od početka Velike recesije.

U 17 zemalja zone evra cifre su još gore: skoro 4,3 miliona slabije plaćenih radnih mesta jeste otvoreno od polovine 2009, ali se zatvaranje srednje plaćenih radnih mesta nije zaustavilo. Tako je od januara 2008. do polovine prošle godine ukupno "isparilo" 7,6 miliona radnih mesta.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovo nije kraj sloma srednje klase. Oni predviđaju da će još milioni ostati bez posla jer će sve naprednija tehnologija sve dublje menjati život ljudi.

2024 © - Vesti online