Sreda 23.01.2013.
12:00
J. Arsenović - Vesti

Prognani kralj konačno u otadžbini

Tako je nakon 72 godine političkog izgona i 90 godina od kraljevog rođenja ispravljena još jedna istorijska nepravda, a monarh koji je veći deo života bio kralj bez zemlje konačno će počivati u rodnoj grudi, tamo gde je njegov predak Karađorđe udario temelj nove srpske države posle petovekovnog potčinjavanja pod Turcima.


Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" sanduk sa moštima kralja Petra Drugog dočekala je porodica, sin prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom Katarinom i sinovima Petrom, Filipom i Aleksandrom, a u ime države to je učinio premijer Ivica Dačić.

Datum sahrane biće naknadno određen, kad budu ekshumirani i u Srbiju preneseni posmrtni ostaci Petrove majke, kraljice Marije, koja sada počiva na kraljevskom groblju u Vindozoru, odmah pored groba engleske kraljice Viktorije.


U čast ovog dugo iščekivanog i brižljivo pripremanog događaja, patrijarh srpski Irinej služio je juče pomen u Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u dvorskom kompleksu na Dedinju, gde je s aerodroma direktno dopremljen kovčeg.


Ispred dvorskog kompleska na Dedinju okupili su se poštovaoci kralja sa cvećem u rukama i ispisanim parolama:


"Dobrodošao kući kralju Petre", "Zvona nek se čuju braćo, trobojke nek se viju, kralj Petar Drugi stiže u Srbiju"...


 

Kovčeg s telom počivšeg kralja bio je prekriven srpskom zastavom i uz državne počasti unet u kapelu.


- Ovo je veoma emotivan dan za porodicu i mene, dan kada se ostvario san. Moj otac kralj Petar je konačno kod kuće i uskoro će biti sa svojim precima na Oplencu... Povratak u otadžbinu bio je najveća želja moga oca, koji je iznad svega voleo svoju zemlju i svoj narod. O tome je govorio često, svaki put kada bismo nas dvojica bili zajedno. Danas se konačno vratio u Srbiju, u zemlju svojih predaka i sunarodnika. Vratio se da bi nama pomogao da pokušamo da razumemo sopstvenu istoriju i da naučimo da je poštujemo. Ovim činom vraćamo sebi identitet jer kako kaže izreka: "Ko sebe ne poštuje, ni drugi ga neće poštovati", rekao je nakon služenja pomen prestolonaslednik Aleksandar Drugi.


On se zahvalio svim državnim funkcionerima na doprinosu da se posmrtni ostaci Kralj Petra Drugi konačno prenesu u otadžbinu.  Dočeku posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog nije prisustvovao predsednik Srbije Toma Nikolić zato što se juče nalazio u službenoj poseti Slovačkoj.
 

Istorijsko breme


Posle pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu, 27. marta 1941. izbile su demonstracije u Beogradu, a posle vojnog udara kralj Petar Drugi, koji tada još nije imao 18 godina, bio je proglašen punoletnim i formalno je preuzeo vlast od Namesništva. Posle poraza jugoslovenske vojske nakon 11 dana nemačke ofanzive, jugoslovenska vlada i kralj su emigrirali prvo u Grčku, a zatim u Egipat. U junu 1941. stigao je u Englesku. Posle Drugog svetskog rata komunističke vlasti su mu trajno zabranile povratak u zemlju i oduzele sva građanska prava. On se sa porodicom preselio u SAD.


Moguć dolazak i kraljice Elizabete


Prema rečima portparola Belog dvora Katarine Jakovljević, sahrana Petra Drugog Karađorđevića i kraljice Marije na Oplencu trebalo bi da bude organizovana u prvoj polovini ove godine, a najkasnije do kraja 2013. Ona napominje da postoji mogućnost da sahrani prisustvuje i britanska kraljica Elizabeta Druga, kao i princ Čarls i njegova supruga Kamila Parker. Kraljica Elizabeta je krštena kuma prestolonaslednika Aleksandra, kralj Džordž VI je krstio kralja Petra II, dok je kraljica Marija, supruga kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, u srodstvu sa engleskom dinastijom.


Sporan testament


Jedna od kontroverza koje su pratile dopremanje posmrtnih ostataka kralja Petra u Srbiju bio je njegov testament, u kome je kralj izričito naveo da, uprkos drugim željama njegove porodice, želi da bude sahranjen "u manastiru slobodne SPC u Libertvilu".
Porodica i Krunski savet, međutim, i posle dva sudska spora, na kojima je potvrđeno da je kraljev potpis na testamentu autentičan, tvrde da je testament falsifikovan, a kao argument da se ne ispoštuje ova kraljeva želja navodi se i to da više ne postoji raskolnička crkva i da je sada SPC jedinstvena.

2024 © - Vesti online