Utorak 22.01.2013.
22:32
Beta

Pariz i Berlin žele Srbiju u EU

Nadamo se da će politički dijalog Beograda i Prištine dovesti do rezultata i da će ES uskoro moći da odredi datum za početak pregovora sa Srbijom: Fransoa-Gzavije Denio i Hajnc Vilhem
 

Dvojica ambasadora su organizovali zajednički prijem u Beogradu povodom proslave 50. godišnjice potpisivanja sporazuma o francusko-nemačkom pomirenju i saradnji.

"Večeras izražavam želju da će se Srbija, kao deo jugoistočne Evrope u kojoj vlada pomirenje, uz pomoć Francuske i Nemačke i svih drugih članica EU, uskoro pridružiti velikoj porodici Evropske unije, kojoj prirodno pripada", izjavio je francuski ambasador, govoreći na srpskom jeziku.

Grubješić: U junu datum pregovora

Nemački ambasador je rekao da je to želja i Nemačke i da Evropa ne bi bila potpuna bez Srbije.

Vilhelm je rekao da Francuska i Nemačka žele da sve zemlje na Balkanu prevaziđu neprijateljstva i postanu prijatelji i deo EU, koja je, kako je dodao, najveći mirovni projekat koji postoji.

Ambasadori su, govoreći na jeziku svog kolege, istakli da je francusko-nemačko prijateljstvo jedan od temelja na kojima počiva EU.

Među gostima na prijemu u ambasadi Francuske u Beogradu bio je i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović
 

Među gostima na prijemu u ambasadi Francuske u Beogradu bili su predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i brojni predstavnici diplomatskog kora i javnog života u Srbiji. Na svečanosti su deca iz nemačke i francuske škole u Beogradu otpevala "Odu radosti" iz Betovenove 9. simfonije, koja je oficijelna himna Evropske unije.

2024 © - Vesti online