Utorak 22.01.2013.
16:05 >> 18:19h
Beta

Kralj Petar II stigao u Srbiju


Na aerodromu "Nikola Tesla" posmrtne ostatke su dočekali Petrov sin, princ Aleksandar Karađorđević s porodicom, predstavnici Vlade i Vojske Srbije, a na aerodromu se okupila i grupa pristalica monarhije, među kojima je bila i bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić.

Prevoz posmrtnih ostataka Karađorđevića posmatralo je nekoliko hiljada građana na putu od Aerodroma "Nikola Tesla" do Dedinja.

Posmrtni ostaci su preneti u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog, u okviru dvorskog kompleksa na Dedinju, gde je u 15 sati počela liturgija koju je služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Sahrana posmrtnih ostataka poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića (1923-1970) biće sredinom maja na Oplencu, najavio je danas u njegov sin, princ Aleksandar Karađorđević.

"Naš plan je da on bude sahranjen sredinom maja na Oplencu. Radimo na
tome da se u Srbiju vrate i kraljice Marija i Aleksanda, a cilj je da se vrati i princ Andrej", rekao je Karađorđević na srpskom jeziku novinarima u dvorskom kompleksu u Beogradu, na Dedinju.

Aleksandar Karađorjević je rekao da je donošenje posmrtnih ostataka njegovog oca u Srbiju veliki dan za njega i njegovu porodicu.

"Ovo je veoma emotivan dan za moju porodicu i mene i ovo je dan kada se ostvario san. Moj otac, kralj Petar je konačno kod kuće i uskoro će biti sa svojim precima na Oplencu", rekao je Karađorđević.

Vlada Srbije je septembra prošle godine odlučila da se formira Organizacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Petar Drugi Karađorđević bio je kralj Jugoslavije od 1941. do 1945. kada je Jugoslavija, posle oslobodilačkog rata pod vođstvom komunista u Drugom svetskom ratu, proglašena za republiku. Tokom rata živeo je u Londonu, a poslednje godine života proveo je u SAD, gde je umro 1970. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertivilu, nedaleko od Čikaga.

2024 © - Vesti online