Utorak 22.01.2013.
16:14
Beta

Otvara se Muzej SPC u Beogradu

Muzej SPC i Muzej jugoslovenske kinoteke uskoro gotovi, a za Narodni muzej nema para
 

Petković je na sastanku sa urednicima najvećih medijskih kuća u Srbiji rekao da će do kraja godine biti završeno renoviranje 4.000 kvadratnih metara novog galerijskog prostora u Istorijskom muzeju Srbije.

Prema njegovim rečima ta galerija imaće stalnu postavku, a biće otvorena izložbom o srpskim dinastijama, dok bi iduće godine tu trebalo da gostuje izložba povodom 100. godišnjice Prvog svetskog rata.

"Naredna, 2014. godina biće u znaku stogodišnjice Prvog svetskog rata i u toku su kontakti sa Muzejem Prvog svetskog rata u francuskom gradu Molu koji je zainteresovan da organizuje u Beogradu izložbu", rekao je Petković.

Ministar Petković očekuje da do jeseni bude završena prva faza obnove Muzeja savremene umetnosti, a do kraja meseca bi trebalo da bude gotov projekat obnove Narodnog muzeja u skladu sa raspoloživim novcem.

On je najavio da će za sledeću godinu biti formulisana nova pravila za konkurisanje za nacionalna priznanja za vrhunske domete u kulturi (nacionalne penzije), jer sada propisi izazivaju nedoumice.

"Ima puno zamerki na uredbu o nacionalnim penzijama i pokušaćemo to da uredimo na drugačiji način", rekao je Petković i objasnio da se sada nastoji da u skladu sa zakonom i uredbom u pođednakoj meri budu zastupljene sve oblasti.

2024 © - Vesti online