Utorak 22.01.2013.
13:18
RTS

RS "uvozi" cigarete sa Kosova

Cigarete na albanskom u Banjaluci
 

Cigarete se mogu kupiti po novim cenama cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine, ali uvoznik nije nijedna firma ni distributer iz BiH, već "NTP Trokadero" iz Prištine. Kutije cigareta imaju nalepnice o štetnosti pušenja koje su napisane na albanskom i srpskom jeziku, latiničnim pismom.

"Kupila sam kutiju cigareta 'eva slims' u jednoj radnji u Šipovu. Platila sam ih 3,3 konvertabilne marke, koliko sada koštaju. Nisam ni obraćala pažnju na akcizu, kao ni na natpis. Tek kada sam stigla kući, primetila sam da je štetnost pušenja napisana na albanskom, te da na sebi imaju markicu 'Republike Kosovo'", rekla je Ivana G. iz Banjaluke.

Načelnik Odeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je da se cigarete sa takvim akcizama nikako ne bi smele da prodaju u trgovinama u BiH i da su one najverovatnije prošvercovane na tržište Srpske.

"To su cigarete ekstremno sumnjivog kvaliteta koje građani plaćaju po istim (regularnim) cenama, zbog čega apelujemo na njih da ih nikako ne konzumiraju, jer ne znaju kakvog su sastava i ko ih je proizveo", rekao je Kovačević.

Kovačević je pozvao stanovništvo da prilikom kupovine dobro provere kakva se markica nalazi na cigaretama i da, ako im se desi slična situacija, to prijave nadležnim službama.

2024 © - Vesti online