Utorak 22.01.2013.
11:08
Alo

Arkanov ubica neće još dugo u Srbiju?!

U pritvoru južnoafričkog tužilašstva: Dobrosav Gavrić
 

“Do okončanja postupka ekstradicije Dobrosava Gavrića predstoji veoma dugačak put. On se na sve moguće načine bori protiv izručenja”, kaže za “Alo!” Erik Ntabazalila iz južnoafričkog tužilaštva i najavljuje da bi do kraja meseca trebalo da bude odlučeno o Gavrićevoj žalbi zbog odbijanja njegovog zahteva za dobijanje azila u toj zemlji.

“Bez obzira na ishod razmatranja Gavrićeve žalbe, on će imati pravo da se obrati i visokim sudskim instancama, što je najavio njegov advokat. Na osnovu imigracionog akta svi sudski postupci protiv Gavrića su suspendovani dok se ne okonča odluka o azilu”, objašnjava Ntabazalila.


Gavrić je 18. januara doveden u sud u Kejptaunu, pred kojim se vode postupci za ekstradiciju i prevaru, ali je suđenje odloženo dok sud ne dobije odluku o Gavrićevoj žalbi za azil.

“Gavrić je nezakonito ušao u Južnu Afriku, a postoji i zahtev Srbije za njegovo izručenje kako bi služio zatvorsku kaznu od 35 godina za ubistva počinjena u Srbiji, gde mu se sudilo u odsustvu. Gavrić se protivi ekstradiciji. Odbijena mu je aplikacija za dobijanje azila, na šta se on žalio, i čeka se odluka o razmatranju njegove žalbe”, kaže Ntabazalila i dodaje da se na poslednjem neodržanom ročištu i sam sudija zainteresovao koji će biti sledeći potezi odbrane ukoliko odluka o azilu bude negativna.

“Sudija je Gavrićevom advokatu rekao da se postupak odugovlači od 2011, na šta mu je advokat odgovorio da ima još puno zakonskih mogućnosti koje će iskoristiti, uključujući žalbu Višem sudu, Apelacionom sudu, pa i Ustavnom sudu. To će biti veoma dugačak put”, zaključuje Ntabazalila i dodaje da je Gavrićev advokat najavio da će prilikom sledećeg pojavljivanja pred sudom, sredinom februara, ponovo tražiti da se njegov klijent uz kauciju pusti na slobodu.

2024 © - Vesti online