Utorak 22.01.2013.
02:48
Beta

"Vratiti monarhističko uređenje Srbije"

Srpski pokret obnove za zalaže za vraćanje monarhističkog uređenje Srbije

Posmrtni ostaci Karađorđevića treba da budu vraćeni danas iz crkve Svetog Save u Libertvilu u SAD, u mauzolej na Oplencu.


"Nadamo se da će uskoro i ostali članovi kraljevske porodice Karađorđević počivati u Srbiji", naveo je Gojković u saopštenju i dodao da "nikada veće jedinstvo srpskog naroda nije postojalo, nego za vreme monarhije".


"Monarhija, za razliku od republike, predstavlja tradiciju srpskog naroda. Srbija je bila najjača onda kada je bila monarhija, pa s obzirom na to da naša kruna ima legitimnog naslednika, princa Aleksandra Drugog Karađorđevića, SPO se zalaže za vaspostavljanje monarhije", naveo je Gojković.


Po njegovim rečima, većina zemalja članica EU ima monarhističko državno uređenje, a porodica Karađorđević uživa veliki ugled u svetu, u bliskim je rodbinskim i poslovnim vezama sa svim dvorovima u Evropi, što može samo da bude od koristi Srbiji i njenim građanima.


"Monarhija je jeftiniji sistem od republike, a na čelu države uvek bi se nalazio čovek od ugleda i poverenja građana, što od 1945. godine do danas u većini nije bio slučaj", ocenio je Gojković.


Uz Sloveniju, pristupni ugovor treba da ratifikuju i Velika Britanija, Nemačka, Belgija, Holandija i Danska. Proces ratifikacije u tim zemljama je počeo, ali su neke od njih poručile da čekaju završni monitoring izveštaj koji će Evropska komisija objaviti u martu, kako bi videle da li je Hrvatska ispunila sve obaveze.

2024 © - Vesti online