Ponedeljak 21.01.2013.
16:37
Beta

Albanci traže da im vrate spomenik

 Deklaracija o vraćanju spomenika
 

"Tražimo prestanak oštre retorike i pretnji srpske vlade prema vrednostima Albanaca u Preševskoj dolini. Tražimo od međunarodne zajednice da podrži inicijativu lokalnih vlasti u Bujanovcu za uklanjanje spomenika specijalne srpske policije u mestu Lučane", navodi se u deklaraciji albanskih političara sa juga Srbije.

Deklaracija je na albanskom jeziku pročitana na protestu koji je održan u centru Preševa.

U deklaraciji se traži da se počne sa sudskim procesom "na domaćem nivou i u Strazburu protiv teških povreda koje su napravljene u procesu proizvoljnog uklanjanja spomenika i provokativnim postavljanjem spomenika u Lučanu".

Oni traže i da počnu sudski procesi za rasvetljavanje slučajeva ubistva i kidnapovanja albanskih civila od 1999. do 2001. godine.

"Tražimo od beogradske vlade da hitno eliminiše logiku nasilja, ultimatuma i samovolje u komunikaciji sa Albancima i uklanjanje vojnih specijalaca iz preševske doline, kao i ispunjavanje međunarodno preuzetih obaveza prema Albancima preševske doline, uključujući Končuljski sporazum", navodi se u deklaraciji.

Politički predstavnici Albanaca zatražili su i nastavak, kako su naveli, ozbiljnog dijaloga Vlade Srbije sa albanskim predstavnicima uz posredovanje međunarodne zajednice za rešavanje otvorenih problema Albanaca u Preševskoj dolini.

Oni su zatražili i prestanak "kontinuiranog progona bivših pripadnika OVPMB i bezuslovno poštovanje čina amenstije". "Pozivamo međunarodnu zajednicu da bude aktivnija u sprečavanju dalje diskriminacije i nasilnog postupanja nad albanskim stanovništvom", dodaje se.

"Apelujemo na albansko stanovništvo Preševske doline, Kosova i regiona da očuvaju mir, umerenost i jedinstvo u prevazilaženju ove teške situacije stvorene primitivnim uplitanjem Beograda", navodi se u Deklaraciji.

Pripadnici Žandarmerije uklonili su u nedelju ujutro spomenik OVPMB, koju Beograd smatra terorističkom organizacijom, iz centra Preševa. Nakon toga, počela su skrnavljenja srpskih grobalja na Kosovu.

2024 © - Vesti online