Ponedeljak 21.01.2013.
18:48
Beta

Plovni put Beograd-Solun promenio bi izgled Srbije

Projekat je kao ideja nastao pre više od 100 godina, komplikovan je i težak jer bi moralo da se napravi više brodskih prevodnica
 

"Ako se taj projekat sagledava u malo širem kontekstu, šta sve može da donese, uključujući i razvoj turizma, slika Srbije bi se dosta promenila", ocenio je Miodrag Jocić.

Naveo je da bi se izgradnjom plovnog kanala koji bi spojio reke Dunav, Moravu i Vardar i Beograd sa Solunom, skratio put za prevoz robe i da korišćenjem tog vida trasporta, koji je veoma racionalan, projekat počeo da se isplaćuje. On nije mogao da precizira kolika je vrednost tog projekta ali je kazao da je reč o projektu "enormne finansijske vrednosti" imajući u vidu koji inženjerski problemi moraju da se reše.

Sa druge strane, kazao je Jocić, taj projekat bi omogućio i regulisanje navodnjavanja i toka Velike Morave, kao i razvoj poljoprivrede.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević započeće sutra u Kini razgovore sa potencijalnim partnerima za izgradnju plovnog kanala Beograd-Solun, koji bi prolazio kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku.

2024 © - Vesti online