Ponedeljak 21.01.2013.
01:46
Danas

Josipović: Vode se istrage o "Oluji"

Josipović: Vreme je za politiku pomirenja
 


"Naravno, moramo znati da još puno toga treba da učinimo, a ovaj susret smatram podsticajem da vlade odlučnije krenu u rešavanje otvorenih pitanja. Tu, prihvatajući listu problema koje su utvrdili premijeri, posebno ističem pitanje nestalih osoba. To je pitanje, pre svega, ljudskosti, a onda i važno političko pitanje", ističe Josipović u intervjuu za "Danas".

Na pitanje kako gleda na izjavu predsednika Tomislava Nikolića da je trebalo prvo da se sastanu predsednici, a zatim premijeri, Josipović je odgovorio:

"To je jedan od pristupa. Tako je krenula saradnja koju smo započeli predsednik Tadić i ja. Drugi je ovaj, da se krene sa međuvladinog nivoa, da se ostvare neki rezultati, da se ojača poverenje i da susret na predsedničkom nivou bude kruna novog talasa poboljšanja odnosa".

"Hag je doneo presudu, ne Hrvatska"

 

Reakcije na oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču su se konačno stišale. Upitan da li misli da je stavljena tačka sa obe strane, Josipović je rekao:

 

"Trebalo bi tako biti. Zapravo, presudu i nije trebalo stavljati u kontekst naših međudržavnih odnosa. Međunarodni sud je doneo presudu, ne Hrvatska. Mi smo u Hrvatskoj bili zadovoljni, ne zato što smo mislili da zločina nije bilo, već zato što smo u Hrvatskoj bili uvereni da se zločini nisu dogodili na način i krivicom osoba kako je to stajalo u optužnici".

 

On je kazao i da se vode se istrage o ratnim zločinima počinjenim u akciji Oluja.

 

"Treba istaći da je veći broj ljudi osuđen za krivična dela u Oluji i nakon nje odmah posle rata, ali tada, iz političkih razloga, neka od tih dela nisu bila kvalifikovana kao ratni zločin, već kao ubistvo, požari, krađa...", rekao je Josipović.

2024 © - Vesti online