Nedelja 20.01.2013.
19:57
Beta

Vlada Srbije: Prodaja zemlje šeicima - po zakonu

Foto: Ilustracija

"Međudržavni sporazum je pravni osnov i po Ustavu je iznad svih ostalih zakona, to znaju i studenti prava, te bi i pokrajinski ombdusman trebalo to da zna, što navodi samo na sumnju da je politički instruisan", istaknuto je u vladinom saopštenju.

Vlada je podsetila da će ugovor sa Al Dahrom iz UAE stupiti na snagu kada bude potpisan međudržavni sporazum sa tom zemljom i kada on bude ratifikovan u Skupštini Srbije.

Kako je navela vlada, država ne prodaje zemljište strancima, već 80 odsto imovine propalih državnih poljoprivrednih kombinata na osnovu zajedničkog ulaganja u kome Vlada Srbije ostaje partner sa 20 odsto.

Pokrajinski ombudsman ocenio je ranije danas da su odredbe predugovora kojim se najavljuje međudržavni sporazum i ugovor s kompanijom Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u suprotnosti sa zakonima Srbije.

Ombudsman je podsetio da Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje da vlasnik poljoprivrednog zemljišta ne može biti strano fizičko, odnosno pravno lice, i da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini ne može otuđivati.

2024 © - Vesti online