Ponedeljak 21.01.2013.
08:00
B92

Solarijumi duplo opasniji od Sunca

Foto: Ilustracija
 

Naučnici upozoravaju da odmor na Mediteranu donosi manji rizik po vašu kožu od sunčanja u solarijumu. Proučavanjem solarijuma u Engleskoj oni su izmerili dva puta veću štetnu radijaciju od dozvoljene.

Izračunali su da tretman od deset minuta donosi dvostruko veći rizik za dobijanje raka kože nego isto vreme provedeno na mediteranskom suncu tačno u podne.

Svetska zdravstvena organizacija je objavila da su solarijumi smrtonosni poput cigareta i navedeni su kao jedna od najopasnijih navika koja izaziva rak.

Prošle godine vlada Britanije je čak zabranila osobama mlađim od 18 da koriste solarijume, ali se strahuje da se zakon ne primenjue dosledno.

Profesor Hari Mozli, koji je vodio istraživanje, optužio je industriju solarijuma da mlade žene izlaže velikom riziku. "To je neprihvatljivo i potrebno je sprovesti strožije mere.

Solarijumi donose mnogo veći rizik za dobijanje raka nego što smo ranije mislili”.

Rezultati istraživanja, objavljeni u British Journal of Dermatology, pokazuju da 90% od 402 testirana solarijuma proizvodi radijaciju višu od bezbednosnih standarda koje je propisala EU.

Prema podacima organizacije za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, slučajevi malignog melanoma - najsmrtonosnijeg oblika raka kože - u poslednjoj deceniji su udvostručeni.

I dok žene svetle puti žele da budu tamnije, jedno istraživanje je pokazalo da svaka treća žena u Južnoafričkoj Republici izbeljuje svoju kožu.

2024 © - Vesti online