Četvrtak 11.02.2010.
14:07
Tanjug

MMF: Bravo za reformu penzionog sisitema!

Svaka čast majstori: Jeger i Krkobabić

Iz Krkobabićevog kabineta je saopšteno da je delegaciji MMF-a iznet predlog izmena i dopuna sistema penzijsko-invalidskog osiguranja Srbije, navodi se u saopštenju i dodaje da je Krkobabić predstavio ključne promene u tom sistemu osiguranja.

U saopštenju se navodi da su razgovori bili uspešni, protekli u konstruktivnoj atmosferi i biće nastavljeni i narednih dana.


Delegacija MMF-a je, kako se napominje, odala posebna priznanja za kompetentno i stručno obavljen posao na racionalizaciji, kao i za uspešno objedinjavanje do sada postojeća četiri fonda u jedinstven penzioni sistem.


"Napori koji su uloženi na reformi sistema obezbeđuju prethodno dogovorene ciljeve. Predstavnici MMF smatraju da su predložene izmene sistema kompatibilne evropskim standardima i da obezbeđuju dugoročno održiv penzioni sistem koji neće ugrožavati ekonomsku stabilnost zemlje", navodi se u saopštenju. U narednim razgovorima sa predstavnicima MMF razmatraće se pojedina tehnička pitanjima.


Ovom razgovoru prethodilo je više sastanaka s predstavnicima Svetske banke koji su, precizira se u saopštenju, detaljno upoznati s predloženim reformskim merama, koje su visoko ocenili.

Usklađivanje penzija

Otvoreno je pitanje kako će se penzije usklađivati, pri čemu je za MMF ključno da se izdvajanje iz budžeta za penzije sa 13 odsto smanji na 10 odsto bruto društevno proizvoda do 2015. godine.

MMF predlaže da se penzije usklađuju sa troškovima života i privrednim rastom, ako je veći od 4 odsto, jer to donosi uštedu od 10 milijardi dinara. Da je teško naći rešenje, svedoče i stavovi onih koji učestvuju u reformi.

Stevan Vrebalov iz Unije poslodavaca, član Radne grupe za reformu penzionog sistema, smatra da porast penzija treba da bude u skladu s realnim rastom društvenog proizvoda, a da troškovi i inflacija to ne pojedu.

Pregovori oko novih kredita

Predstavnici Vlade Srbije i MMF-a u utorak su počeli razgovore o trećoj reviziji kreditnog stend-baj aranžmana i opštoj ekonomskoj situaciji u Srbiji. Od novog izveštaja Misije zavisi povlačenje treće rate kredita od 350 miliona evra, od ukupno predviđenih 2,9 milijardi evra.

Član Radne grupe za reformu penzionog sistema, Rajko Kosanović iz Samostalnog sindikata, smatra da je opšti bod značajan za buduće penzionere i njihov predlog je da se opšti bod usklađuje sa kretanjem zarada.

"Kada je reč o tekućim penzijama, naš predlog je da se usklađuju po principu švajcarske formule, da se uzme u obzir 50 odsto procenat rasta zarada i 50 odsto procenat rasta troškova života", rekao je Kosanović.

2024 © - Vesti online