Subota 19.01.2013.
16:16
Vestionline

"Nećemo da radimo za političare"

Ukinuta je stimulacija zaposlenima u pravosuđu, odnosno smanjena im je zarada za 3.000 din: Sindikat pravosuđa Srbije pokloniće po kompas Dačiću i Stefanoviću
 

Dodaje se da bi novac naplaćen na ime prekršajnih kazni, sudskih taksi, paušala, kao i na ime odlaganja krivičnog gonjenja osumničenih, morao da se uplaćuje u pravosudni budžet.

Sindikat je ocenio da su uslovi rada u pravosuđu katastrofalni.

"Nedostaju zgrade, radne prostorije nisu krečene više od 30 godina, u nekim zgradama izliva se kanalizacija, liftovi su pokvareni, duguje se strankama u postupku, zaposlenima u zatvoru se duguju troškovi prevoza za nekoliko meseci", navodi se u saopštenju.

Saopšteno je i da se od prekršajnih kazni u Srbiji naplati 80 miliona evra godišnje od čega 30 odsto zadržavaju opštine na čijoj se teritoriji izvršio prekršaj.

- Tim novcem razmeću se odbornici. Da li građani znaju da Srbija ima više odbornika nego zaposlenih u pravosuđu? To su oni izabrani predstavnici građana na lokalnim izborima za skupštinu opštine ili grada, to jest lokalni i gradski poslanici. Oni, kao i pokrajinski i republički poslanici, imaju pravo na naknadu za rad, odnosno za

Kompasi za Dačića i Stefanovića

Misleći na naknade za rad i dnevnice koje dobijaju političari, Sindikat pravosuđa Srbije će, kako je navedeno, pokloniti po jedan kompas predsedniku Vlade (Ivici Dačiću) i predsedniku Narodne skupštine (Nebojši Stefanoviću), koji bi trebalo da ih podseti da usklade svoje ponašanje sa recesijom i počnu sa štednjom.

obavljanje odborničke dužnosti, naknadu za prisustvovanje sednicama skupštine opštine/grada (dnevnice), naknadu troškova prevoza radi vršenja odborničke dužnosti, naknadu materijalnih troškova nastalih vršenjem odborničke dužnosti, naknadu za rad u privremenim I stalnim radnim telima opštine/grada, dnevnice za službeni put… Naknada za rad isplaćuje im se u visini od 35% plate predsednika opštine (blizu 50.000 dinara). Odbornika u Srbiji ima oko 12.000, ne računajući predsednike opština i članove opštinskih i gradskih veća, kao i ostala imenovana i postavljena lica. Njihova primanja, u svakom slučaju, prevazilaze njihov radni učinak, piše dalje u saopštenju.

2024 © - Vesti online