Nedelja 20.01.2013.
08:00
Mondo

Simptomi autizma mogu vremenom da nestanu

Foto - ilustracija: Autizam kode dece vremenom može da nestane
 

Razmatrani su slučajevi 34 osobe kojima je veoma rano dijagnoziran autizam, ali koje između 18. i 21. godine više nisu pokazivale nikakav znak te bolesti.

Kod njih više nije bilo problema sa govorom, ponavljanjem određenih radnji, komunikacijom, prepoznavanjem lica i društvenom interakcijom - što su sve pokazatelji autizma.

"Mada se dijagnoza autizma obično vremenom ne briše, ovi nalazi ukazuju da postoji široka lepeza mogućih ishoda tog poremećaja", konstatuje Tomas Insel, direktor Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje SAD.

I neka ranija istraživanja su ukazivala da se autizam vremenom može prevazići, ali je ova studija išla dublje, proučivši da li je u datim slučajevima prvobitna dijagnoza bila ispravna, kao i da li su ispitanici vremenom zaista dostigli svoje vršnjake u mentalnom razvoju. Odgovor na oba ova pitanja je u svim slučajevima bio pozitivan.

Studija ne odgovara na pitanje kod kojeg se procenta autistične dece može očekivati potpuno iščezavanje simptoma, ali je jasno da je to samo manjina.

Međutim, kod znatnog procenta takve dece se može ostvariti veliki napredak primenom intenzivne terapije, napominje tim iz Konektikata, kojim je rukovodila Debora Fejn.

2024 © - Vesti online