Četvrtak 11.02.2010.
11:46
Tanjug

Ivanović: Krasnići uznemirava Srbe svojim izjavama

Oliver Ivanović

"Sumnjam da Krasnići to slučajno kaže, ali njegove izjave ne treba ni precenjivati, jer je jasno da su one namenjene domaćoj javnosti", rekao je Ivanović.

On je dodao da ideja Krasnićija realno nema nikakve šanse da se ostvari, ističući da Srbija naprosto ne priznaje njihovu secesiju, ali svakako uznemiruje srpsko stanovništvo, što je uostalom i cilj takve izjave.

"Na Kosovu i Metohiji ima oko 300.000 registrovanih nezaposlenih Albanaca, a taj broj je verovatno i 400.000. Takva cifra se jednostavno ne može utopiti u gotovo nepostojeću kosovsku ekonomiju", objasnio je Ivanović.

Prema njegovim rečima, izjava Krasnićija je pokušaj da se skrene pažnja sa borbe protiv organizovanog kriminala, jer kosovske vlasti nisu spremne na takav korak.

Ivanović je naglasio da Krasnići to kaže u trenutku kada je srpsko stanovništvo prilično uznemireno i to se doživljava kao direktan napad na Srbe i pokušaj da se uvuku u kosovske institucije.

On je istakao da je bitno da je funkcionalna lokalna samouprava i odgovorni ljudi, pogotovo u Kosovskoj Mitrovici, apsolutno isključuju mogućnost za ovakve planove. Ivanović je rekao da već danas putuje na Kosovo, gde će se sastati sa predstavnicima međunarodne zajednice sa kojima ću razgovarati o izjavama Krasnićija.

"Treba očekivati da najpre Unmik reaguje na izjave Kranićija, a potom i predstavnik Evropske unije i Euleksa", rekao je Ivanović.

Ivanović je ocenio da bi čak i predstavnici NATO-a trebalo da reaguju na ovakve izjave i najavio da će do kraja ovog meseca u Beograd i Prištinu doći visoki predstavnik NATO-a.

2024 © - Vesti online