Četvrtak 11.02.2010.
11:14
Vestionline

Ambasador CG ne ide u Prištinu?

Pitanje 11.000 izbeglih sa Kosmeta u Crnu Goru ne spominje: Filip Vujanović

Crnogorski predsednik Filip Vujanović ponovio je svoj raniji stav da neće staviti potpis na imenovanje crnogorskog ambasadora u Prištini sve dok tamošnje vlasti ne reše status crnogorske manjine na Kosovu.


U međuvremenu, Vlada je sa Kosovom uspostavila diplomatske odnose, ali, za sada, bez ambasadora.


Predrag Despotović, potpredsednik Crnogorske demokratske stranke na Kosovu, ne veruje da će crnogorsko pitanje na Kosovu uskoro biti rešeno.


"Mislim da nema ništa od toga, a ključni argument kosovskih vlasti je da se Ustav, po Ahtisarijevom planu, ne može menjati do 2011. godine."


Na Kosovu trenutno živi oko dve hiljade Crnogoraca, dok je onih koji su izbegli u Crnu Goru oko 11.000.

Vršimo političke pritiske i nudimo rešenja, ali ona "udaraju o zid", a navodna "dobra volja" kosovskih vlasti ostaje samo na rečima.


Slično misle i Crnogorci raseljeni sa Kosova koji trenutno žive u Crnoj Gori.


"Očekujemo da Vujanović ostane dosledan i da ne stavi potpis na imenovanje ambasadora u Prištini dok sud u Hagu ne odluči o kosovskom pitanju", kazao je Milenko Jovanović, predsednik Udruženja raseljenih sa Kosova u Crnoj Gori.


Prema rečima Mehmeta Bardhija, predsednika Demokratskog saveza Albanaca, kosovske vlasti imaju iskrenu nameru da reše crnogorsko pitanje, ali to Crnogorci "treba tamo da reše", prenose Novosti

2024 © - Vesti online