Petak 18.01.2013.
21:06
RTS

Kralja Petra II sahranjuju u Srbiji

Kralj Petar Drugi Karađorđević biće sahranjen u Srbiji
 

Posmrtni ostaci kralja Petra II Karađorđevića biće prebačeni u Srbiju, a datum njegove sahrane na Oplencu biće naknadno određen tokom ove godine, izjavio je princ Aleksandar Karađorđević.


"Kralj Petar će se konačno pridružiti svojim precima u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu. Do tog trenutka počivaće u miru u kapeli pri kraljevskom dvoru na Dedinju u Beogradu", rekao je princ Karađorđević, a saopšteno iz njegove kancelarije.
 

Princ Karađorđević je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Vladi Srbije i Odboru za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice na njihovoj nesebičnoj pomoći i savetima.
 

Kako je navedeno u saopštenju, datum sahrane biće određen kasnije tokom ove godine u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, predsednikom Nikolićem, Vladom Srbije i drugim kraljevskim kućama.
 

Princ Karađorđević je rekao da je povratak kralja Petra II u Srbiju veoma dirljiv događaj od velikog istorijskog značaja i da su on i njegova porodica veoma ponosni što se njegov otac Kralj Petar II konačno vraća kući.
 

Vlada Srbije u septembru prošle godine donela je odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
 

Predsednik Nikolić rekao je u oktobru prošle godine da će Vlada Srbije nastojati da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra II i pored toga što "postoje izvesni problemi sa SAD".

2024 © - Vesti online