Petak 18.01.2013.
17:59
24sata.rs

Luj Viton, Guči i Prada iz Vladimiraca

Mesečna plata radnika k'o pertle ovih patika
 

Vlasnik kompanije "Prodžeti" je Italijan Romano Rosi, koji je s bratom još 2001. pokrenuo proizvodnju u Srbiji. Modni giganti visoko cene naše radnike i njihov ručni rad i zato su i odlučili da delove za svoju obuću rade kod nas. U Vladimircima se radi krojenje i šivenje gornjih delova za obuću, i to od njihovog materijala i po njihovom zahtevu, a takve fabrike imamo i u Somboru i Vršcu - navode u ovoj fabrici i dodaju da u Srbiji godišnje za strance naprave gornjih delova za oko 1,5 miliona pari cipela.

Prosečna mesečna zarada u ovoj fabrici je 25.000 dinara. Neki će reći da je glavni adut zbog kojeg svetski giganti sele proizvodnju u Srbiju najjeftinija radna snaga u regionu. S druge strane, u situaciji u kojoj je Srbija, gde više od milion radno sposobnih građana ne može da nađe posao, dobrodošla je svaka investicija koja će uposliti stanovništvo.

"Prodžeti", kako kažu, u svojim fabrikama zapošljava 950 ljudi, a tom broju treba dodati i oko 1.500 njih koji su angažovani kao kooperanti.

"Za nas je vrlo značajno što su zaposlili toliko ljudi. Zbog njih planiramo i da od Ministarstva prosvete tražimo da nam od sledeće godine odobri jedno odeljenje kožarskih tehničara u srednjoj školi jer će takav kadar biti potreban", kaže predsednik opštine Vladimirci - Vladica Marković.

2024 © - Vesti online