Četvrtak 11.02.2010.
08:09
Tanjug

Vehabije na Berlinskom festivalu

Očekuje se da ovogodišnji Berlinale obeleže pre svega novi filmovi Romana Polanskog i Martina Skorsezea, kao i ostvarenja iz Azije.

Festival otvara film "Razdvojeni zajedno" (Tuan Yuan), romantična drama o vojniku koji je 1949. bio prinuđen da pobegne na Tajvan, gde ponovo sreće izabranicu svog srca. Reditelj ovog ostvarenja, Vang Čuen-an je 2007. godine već nagrađen "Zlatnim medvedom" za film "Tujino venčanje''.

Berlinale će zatvoriti takođe azijski film - "Ototo'', fantastičnog Japanca Jođija Jamade.

Skorseze i Leonardo Di Kaprio predstaviće premijerno film "Shutter Island", koji govori o istrazi nestanka žene ubice iz psihijatrijske institucije.

Juan Makgregor i Pirs Brosnan prisustvovaće svetskoj premijeri filma "The Ghost Writer" Polanskog, slavnog režisera koji neće ni prisustvovati Belinalu, niti se putem videa obratiti publici, pošto se, kako je poznato, nalazi u kućnom pritvoru u Švajcarskoj u očekivanju odluke o izručenju SAD, gde je optužen za seksualno zlostavljanje maloletnice, pre skoro trideset godina.

Uprkos odsustvu Polanskog, očekuje se da će film "The Gost Writer", sa Pirsom Brosnanom i Juanom MekGregorom u glavnim ulogama, privući najveću pažnju u Berlinu.

Na Berlinalu će učestvovati i film Jasmile Žbanić "Na putu'', koprodukcija BIH, Austrije, Nemačke i Hrvatske koja se kroz priču o ljubavi i grehu bavi fenomenom "nove" radikalne religioznosti u BiH, širenjem i jačanjem uticaja vehabija i drugih ekstremnih religijskih grupa kao i položajem žena u situaciji koja se formira.

Jasmila Žbanić je za film "Grbavica" već dobila "Zlatnog medveda".
 

O dobitniku "Zlatnog medveda" ove godine odlučiće sedmočlani žiri sa nemačkim režiserom Vernerom Hercogom na čelu.

Berliinale ove godine traje od 11. do 21.februara.

2024 © - Vesti online