Petak 18.01.2013.
13:27
Beta

Zabranjeno uznemiravanje sova u Kikindi

Kikinda se pročula po svetu zbog ovih neobičnih ptica
 

Kazna za uznemiravanje sova je od 2.500 do 250.000 dinara.

U neposrednoj blizini zimovališta sova-ušara je zabranjeno postavljanje pozornica za javne manifestacije, kao i svetlećih reklama koje bi ugrožavale njihov mir.Drveće na kojima se sove gnezde neće se orezivati dok one tu borave.

Kikinda je najveće zimovalište sova-ušara na svetu. Ponekad ih ima i oko 700. Pažnju Kikinđanima na sove skreće velika informativa tabla sa informacija o tim zaštićenim pticama.

Zanimljivo je da su sove ušare u Kikindu privukle velki broj stranih turista, ljubitelja prirode i ptica. Među engleskim turistima koji su posetili grad, bio je i stručnjak za proučavanje divljih ptica i novinar Dejvid Lindo. On je autor nekoliko dokumentaraca filmova o životu divljih ptica u gradskim sredinama koji su emitovani na čuvenom BBC.


"Ovo je neproceljivo bogatstvo. Samo na jednom drvetu u centru vašeg grada, video sam više sova ušara nego celog života u Velikoj Britaniji. Planiram da o tome snimim dokumentarni film, i svetu pokažem koliko je ovo zadivljujuće mesto za sove",najavio je Lindo, i priznao da je zbog sova postao "sin Kikinde".

2024 © - Vesti online