Petak 18.01.2013.
10:06
Srna, RTS

"Problem sa spomenikom rešićemo mirno"

Problem ćemo rešiti mirno i civilizovano: Zoran Stanković
 

Stanković nije želio da kaže kakav je dogovor postignut u vezi sa spornim spomenikom, navodeći samo da je Srbija dala "veoma korektan predlog, zasnovan na zakonu".

"Srbija ima svoje zakone i ona će na osnovu njih rešiti problem spomenika. Ušlo se u redovnu legalnu zakonsku proceduru. Nadležni državni organi zajedno će sa institucijama lokalne samouprave reagovati", rekao je Stanković za RTS.

Pročitajte još:

* Policiju čekala zaseda

On je istakao da su zvaničnici Srbije u redovnom kontaktu sa lokalnom  samoupravom u Preševu i da su odnosi veoma korektni i bez tenzije.

Stanković je rekao da zastava Republike Albanije, koju ističu Albanci na jugu Srbije, nije zastava albanske manjine i pozvao na dogovor u vezi sa određivanjem tog simbola.

"Dogovorili smo se da stručnjaci Pravnog fakulteta u Nišu, gde će prisustvovati pravni stručnjaci iz Tirane, kao i predstavnici međunarodne zajednice, diskutuju o upotrebi simbola nacionalnih manjina. To će biti u prvoj polovini godine", rekao je Stanković.

"Zašto na mestu spomenika nije izgrađen park za decu?"

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milorad Drecun je postavljanje spomenika u Preševu ocenio kao provokaciju, upitavši zašto na tom mestu nije izgrađen park za decu.

On je naglasio da je Srbija do sada iskazala maksimalnu toleranciju i da će sve učiniti da se situacija vrati na stanje pre postavljanja spomenika, ali i da će istovremeno voditi računa da se situacija ne destabilizuje.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi rekao je da je situacija u vezi sa spomenikom bivšim borcima OVPBM u Preševu neizvesna i izrazio nadu da će biti doneseno obostrano prihvatljivo rešenje.

On je rekao da nije bilo zvaničnih razgovora u vezi sa uklanjanjem spomenika, već "samo prepucavanje", i dodao da je problem u vezi sa spomenikom rezultat „dijametralno različite percepcije" sukoba između pripadnika OVPBM i srpske policije 2001. godine.

Predsednik Opštinskog odbora Partije za demokratsko delovanje Bujanovac Šaip Kamberi naglasio je da problem albanske nacionalne manjine datira još od 2001. godine, jer država, kako je rekao, 12 godina izbegava potpunu integraciju Albanaca u državne institucije.

2024 © - Vesti online