Petak 18.01.2013.
11:05
Beta, RTS

Mihajlović: Struja poskupljuje 10 ili 12 odsto

Novi udar na džep: Zorana Mihajlović najavila za februar poskupljenje struje
 

Koliko će tačno struja poskupeti još se ne zna, pošto su u toku pregovori Ministarstva i Agencije za energetiku.

"Nikada ne licitiram procentima. Trenutno se rade analize i konačnu cenu odrediće Agencija za energetiku. Mi smo tu samo nadzorni faktor, ali verujem da će to biti u opsegu od deset do dvanaest odsto" rekla je Mihajlović za Radio-televiziju Srbije.

Uskoro počinje izgradnja gasovoda za Južni tok

Ministarka je najavila da će ovih dana Vlada razmotriti zakon o budućem gasovodu za ruski gas Južni tok, i dodala da očekuje da izgradnja gasovoda počne u prvom kvartalu ove godine.

Ona je istakla da se čekalo sa poskupljenjem dok se ne završe socijalne karte i novi tarifni sistem. "Socijalne karte su gotove i uredba će ovih dana biti na sednici
Vlade, i na osnovu nje će 400.000 domaćinstava koja su socijalno ugrožena, moći da besplatno koriste struju i gas", kazala je ministarka i dodala da će po novom tarifnom sistemu električnu energiju najskuplje plaćati oni koji se greju na struju.

Nov tarifni sistem podrazumeva i manje sati jeftinije struje tokom noći. Po rečima ministarke, umesto odnosa cene jedan prema četiri, jeftinije i skuplje struje, odnos će biti odnosima jedan prema tri ili jedan prema dva.

Ona je potvrdila da se očekuje i poskupljenje gasa za građane. Mihajlovićeva nije htela da komentariše sukob ministarstva i  preduzeća Srbijagas oko cene gasa.

"Mi trenutno pregovoramo oko godišnjeg ugovora za 2013. godinu sa Rusima. I ja ću uvek tražiti najnižu cenu gasa, posebno imajući u vidu desetogodišnji ugovor koji imamo", kazala je ministarka. Trenutna nabavna cena 1.000 kubnih metara gasa je 480 dolara, a Ministarstvo smatra da cena može da bude niža.

Mihajlovićeva je najavila restrukturiranje javnih preduzeća Srbijagasa i "Elektroprivrede Srbije" i rekla da su "direktori javn ih preduzeća godinama bili uljuljkani, a sada su se stvari promenile".

"Institiramo na nekoliko stvari u Srbijagasu i EPS-u. Mi ćemo se pozabaviti troškovima Srbijagasa kako bi to preduzeće počelo da daje dobit državi", rekla je Mihajlović.

2024 © - Vesti online