Četvrtak 17.01.2013.
18:44
Beta

"Optimista sam kad je u pitanju odnos Kosova i Srbije"

Šef Vojnog komiteta NATO, general Knud Bartels: Ima razloga za optimizam u pogledu odnosa Kosova i Srbije, pošto su u dijalogu Beograd-Priština postignuti opipljivi rezultati
 

Dijalog podržava EU što je vrlo povoljno, a Kfor održava bezbednost uz saradnju s misijom EU Euleks, i to u skladu s mandatom koji je dobijen od UN, rekao je general Bartels. On je izneo rezultate dvodnevnog zasedanja šefova generalštabova članica NATO i partnerskih zemalja koji su razmotrili i operacije NATO na Balkanu.

General Bartels je time odgovorio na pitanje novinara kako se NATO ocenjuje stanje na Kosovu, imajući u vidu tekući dijalog Beograd-Priština.

"Ja s optimizmom gledam na buduće odnose između Kosova i Srbije. Privrženost NATO i Kfora primeni dogovora o upravljanju prelazima je čvrsta i sada smo usredsređeni na to da imamo dovoljno snaga da zajamčimo bezbednost i zaštitu na Kosovu", rekao je šef Vojnog komiteta NATO.

General Bartels je, takođe, rekao da su između Kfora i Vojske Srbije uspostavljeni profesionalni odnosi, na temelju Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova 1999, a izveštaji vojnih vlasti NATO i srpskih vojnih vlasti ukazuju da je saradnja dobra.

2024 © - Vesti online