Četvrtak 17.01.2013.
14:33
RTS

Na Goliji sve više mladoženja

Sve više mladića u golijskim selima se odlučuje za brak

Tokom mnogobrojnih okupljanja na početku prošle godine, trinaestorica mladića iz sela Kovačevo dogovorili su se da je vreme za ženidbu i da iz sela ne idu. Desetorica su se oženila za manje od godinu dana, a kako kažu, nadaju se da će i preostala trojica uskoro stati na "ludi kamen". Protojerej Radoslav Janković skoro sve ih je okupio na jednom mestu. Zvuk sa zvonika crkve na brdu iznad sela se razlegao Kovačevskom dolinom i nedugo zatim su počeli da pristižu mlade i mladoženje. "Stariji parovi" su poveli i decu, a među njima i supruga Marka Petrovića koji je započeo niz venčavanja.


"Družili smo se i verovatno su oni videli koliko je nama lepo u braku. I ostali su rešili. Za sada imamo jedno dete, ćerkicu staru godinu dana, a ako Bog da, planiramo još dece", kaže Markova supruga Svetlana.
 

Ivica Ristović je devojku doveo kući pre samo petnaestak dana. Deveti je u nizu mladoženja. On kaže da su se svi oni tokom mnogobrojnih okupljanja na početku prošle godine, dogovarali da je vreme za ženidbu i da se iz sela ne ide.
 

"Iz Kovačeva ne idem! Ovde sam rođen i ovde ostajem. Selo je izuzetno lepo, svi se poznajemo, družimo i hvala Bogu, sad smo se svi poženili. Dobro, nismo baš svi, ostala su još trojica, ali i od njih očekujemo da što pre to učine", dodaje Ivica nakon priče o dogovoru.
 

Sveštenika Radoslava Jankovića u ovoj 2013. godini očekuje još pet venčanja. Tokom poslednja dva meseca je obavio tri krštenja iz novih brakova. U šali kaže da će biti još "puno posla".
 

"Ovo je velika radost za njihove roditelje i celo ovo selo. Za sve oji su čuli i saznali. Hvala Bogu, posebna je radost za nas sveštenike", kaže on.
 

Jedan od razloga za zadovoljstvo starijih meštana je i činjenica da su mladi složni u svim poslovima koji pospešuju uslove života. Obnovili su crkvu i asfaltirali put do nje. Razmišljaju o adaptaciji seoske škole, dovršavanju objekta koji se nalazi pored crkve, a služiće kao sala i kuhinja i popravki puteva.  Stariji meštani, poput Milana Markovića, smatraju da će se omladina vratiti uz bolje puteve. U selu je ostalo još trojica neoženjenih dvadesetogodišnjaka koji kažu da će do jeseni i oni stati na "ludi kamen".

2024 © - Vesti online