Sreda 16.01.2013.
21:13
Beta

"Nikolić najavljuje bolje odnose sa Crnom Gorom"

Nije opterećen poroičnim odnosima sa Podgoricom
 

Janjić je "Portalu Analitika" kazao da Nikolić, za razliku od svog prethodnika Borisa Tadića, "nije opterećen zajedničkim poreklom i nekim neraščišćenim, porodičnim odnosima", te se nada da će nakon ove posete "doći i do normalizacije međupartijskih odnosa" i otvoriti se prostor i za saradnju dve vlade.

"Predsednici dve zemlje će otvoriti novu praksu bilateralnih susreta i pripremiti politički prostor za nastavak rada izvršne vlasti. Postoji dosta kontakata među agencijama, službama, građanima, ali ono što je uvek bio problem je odnos na najvišem nivou, među političarima", ocenio je Janjić za podgorički portal.

Po njegovim rečima, nova Vlada Srbije, na čelu sa Ivicom Dačićem, pokazuje nameru da uspostavi redovniju komunikaciju s Crnom Gorom.

Dačić je prilikom nedavne, neformalne posete Podgorici, u izjavi medijima najavio skori susret s premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i založio se da se odnosi dve države definišu na politici "čistih računa".

Premijer Srbije je mišljenja da odnose Podgorice i Beograda opterećuju "predrasude i kompleksi". Naveo je da je predrasuda da Srbija "želi da ugrožava državnost Crne Gore" i stav da Crna Gora "nije u bratskim odnosima" sa Srbijom.

Dačić smatra da te "predrasude i komplekse treba razbiti" i otvoreno razgovarati o svim pitanjima koja opterećuju odnose.

Predsednik Srbije posetiće Podgoricu u petak, 18. januara. To je Nikolićeva prva zvanična poseta Crnoj Gori od inauguracije juna prošle godine.

2024 © - Vesti online