Sreda 16.01.2013.
17:04 >> 18:11h
Beta

Prokuplje: Veterani podržali rušenje spomenika

 Podržali Vladu Srbije : Ratni veterani (foto arhiva)

"Podržavamo premijera Ivicu Dačića da održi datu reč i da u ponoć ukloni sramno spomen-obeležje albanskim teroristima koji su ubijali srpske policajce, mučki iz zasede", rekao je osnivač Udruženja boraca Ratko Zečević.

Studenti protestovali zbog odluke Vlade Srbije o spomeniku

 

Nekoliko stotina studenata danas je u Prištini protestvovalo zbog najave vlasti u Srbiji da će
ukloniti spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, koji je postavljen u centru Preševa.

 

Studenti su tokom marša nosili parole sa zahtevom da se sporni spomenik ne dira, upoređivali predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, i premijera Ivicu Dačića sa Slobodanom Miloševićem, i uzvikivali parole "Dolino, Kosovo je sa tobom", "OVPMB" i "Za Preševo
ćemo dati život".

 

Protest je mirno završen ispred institucija Kosova.

Zečević je ocenio da se zakon i ustavni poredak Srbije moraju poštovati na svakom delu teritorije i dodao da neposlušni građani Srbije u Preševu, "koji su podigli sramno obeležje terorizma koje vređa moral i dostojanstvo građana", moraju sami da ga uklone.

On je, takođe, poručio da spomenik mogu da odnesu Hašimu Tačiju i ostalima u Prištini koji ih navode na neposlušnost i urušavanje ustavnog poretka Srbije.

"Podržavamo napore predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Dačića da se u pregovorima sa evropskom zajednicom nađe mirno i najbolje rešenje za kosovski problem", rekao je Zečević.

Prema njegovim rečima, Srbija je uvek vodila politiku mira ali se već jednom mora prekinuti sa politikom popuštanja i klečanja pred strancima i pristajanjem na sve njihove ucene.

"Verujemo Nikoliću i Tadiću, a isto tako verujemo i ministru odbrane Aleksandru Vučiću, koji je u obilasku zone bezbednosti prema Kosmetu izjavio da je Srbija spremna u svakom momentu da odbrani svoju državnu teritoriju", kazao je Zečević.

Pismo podrške danas okupljenima uputili su predsednik opštine Prokuplje Ljubiša Đurković, predsedništvo republičkog Udruženja boraca rata 1990. do 1999. godine, kao i Sindikat srpske policije.

2024 © - Vesti online