Sreda 16.01.2013.
11:39
Beta

Paori državi daju 500 € za hektar, a Arapi 250

Banatski paori se plaše da će Arapi otpustiti zaposlene u kombinatima
 

Kako se navodi u saopštenju, to udruženje traži sastanak sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem kako bi ukazali na štetnost ugovora. Oni navode da je štetno to što je predugovorom sa Al Dahrom predviđeno da Srbija da u zakup 2.982 hektara oranica, na period od 30 godina, i što će država u prvih 10 godina dobijati 250 evra po hektaru, dok poljoprivrednici u Srbiji već plaćaju zakup obradivog zemljista od 500 do 650 evra po hektaru.

"U prilogu ove tvrdnje ide i činjenica da su sve ponuđene oranice prodate i kvalitetno obrađene", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, davanjem državne zemlje u zakup građanima Srbije zapošljavaju se domaći radnici, a u budžet se sliva mnogo više sredstava i povećava bruto domaći proizvod. Banatski paori su ukazali da u predugovoru sa Al Dahrom piše da će se kupac oranica truditi da zadrži što veći broj zatečenih radnika u radnom odnosu i pitaju o kom broju je reč.

"U trenutku kada dnevno u Srbiji bez posla ostaje oko 300 građana ovakvim ugovorom bi se stvorila nova reka socijalnih slučajeva i novo opterećenje za budžet", dodaje se u saopštenju.

Država Srbija i kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapski Emirata trebalo bi da, po predugovoru o ulaganju u osam državnih poljoprivrednih kombinata, konačne ugovore zaključe do 31. marta ove godine.

Predugovorom čiji je tekst objavilo Ministarstvo finansija i privrede Srbije (www.mfp.gov.rs), predviđeno je osnivanje nove, zajedničke kompanije, u kojoj će 80 odsto udela biti u vlasništvu Al Dahre, a ostatak će zajednički pripadati Republici Srbiji i Gradu Beogradu. Zajednička kompanija uložiće 100 miliona evra u sistem za navodnjavanje, agrotehnički razvoj i obrtni kapital, dok Republika Srbija neće biti u obavezi da obebedi sredstva, niti garancije za investicije u tim kombinatima.

Predugovorom je predviđeno i da Ministarstvo poljoprivrede Srbije i nova kompanija zaključe ugovor o zakupu 2.982 hektara pljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na 30 godina.

Ministarstvo finansija i privrede juče je saopštilo da će svih 16.500 hektara koje su do sada koristili poljoprivredni kombinati biti ponuđeni "isključivo vojvođanskim paorima u zakup", a ne arapskoj kompaniji Al Dahra.

"Ni jedan jedini hektar, koji u zakupu koristi sedam poljoprivrednih kombinata, nije obuhvaćen predugovorom sa kompanijom Al Dahra, naprotiv svih 16.500 hektara koje su do sada koristili ovi kombinati biće ponuđeno isključivo vojvođanskim paorima u zakup", navelo je Ministarstvo finansija.

Istaknuto je da jedino poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa jeste 2.982 hektara koje je koristilo gazdinstvo "7. juli" koje je u sklopu poljoprivrednog kombinata PKB.

Predugovorom je predviđeno da vodeća agro-industrijska kompanija Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava. Ministri finansija i poljoprivrede, Mlađan Dinkić i Goran Knežević, kako je najavljeno, sastaće se sutra sa udruženjima poljoprivrednika i razgovarati o planiranim poslovima sa Al Dahrom.

2024 © - Vesti online