Sreda 16.01.2013.
11:21 >> 11:46h
Vijesti, Beta

Bugarski turbofolkeri dobili milionsku donaciju od EU

Zvezde "Pajner mjuzika"
 

"Pajner" kontroverznim čini priroda onoga što u Bugarskoj zovu "čalga muzika", a što odgovara turbofolku. Čalga spaja orijentalne muzičke ritmove sa tekstovima koji se vrte oko seksualnih aluzija i novca. Poznato je da u ovoj muzici posebno uzivaju "mutri", bivši rvači koji su u velikoj meri preuzeli organizovani kriminal u Bugarskoj.

Uprkos oštrim kritikama intelektualaca, nije iznenađenje da je bugarski pop-folk veoma popularan, dok ga stranci doživljavaju kao "egzotičnu muziku". Zbog svega toga, odluku da se sredstva EU dodele upravo produkcijskoj kući "Pajner" štampa u Bugarskoj je okarakterisala kao skandaloznu.

Kako bi došao do sredstava, vlasnik "Pajnera" Mitko Dimitrov je tvrdio da je cilj njegovog projekta "podsticanje i jačanje konkurentnosti kompanije na domaćem tržištu uz pomoć moderizacije opreme", kao i "održiv ekonomski rast i očuvanje vodeće pozicije kompanije".

Portparolka komesara za regionalnu politiku Širin Viler potvrdila je za Euractiv.com da su bugarske vlasti odabrale Pajner za dodeljivanje pomoći od jednog miliona evra.

"Mi smo razmotrili uslove i finasijska sredstva šeme za dodelu pomoći koja je namenjena malim i srednjim preduzećima u kreativnim industrijama, i mi to podržavamo", rekla je ona.

Ona je ipak rekla da je izbor projekata odgovornost bugarskog Ministarstva ekonomije. Vilerova je takođe navela da je posle zabrinutosti u nekim krugovima, Evropska komisija 15. januara zatražila od bugarskih vlasti da ispitaju da li su poštovana sva pravila šeme o dodeli pomoći u slučaju Pajnera.
 

Muzička produkcija Pajner osnovana je 1993. godine, a u svom vlasništvu ima i nekoliko diskoteka širom zemlje kao i hotel dvorac "Bajke". Pre 10 godina Pajner je pokrenuo i svoj TV kanal Planeta, prvi satelistski kanal sa bugarskom muzikom, a 2007. godine i kanal Planeta folk koji se gleda i u Makedoniji i Albaniji. Prema informacijama sa sajta kompanije, za Pajner trenutno snima 54 pevača, uključujući i srpsku folk zvezdu Bobana Zdravkovića.

Poslušajte jednu bugarsku turbo-folk pesmu koja neodoljivo podseća na pesmu Seke Aleksić "Iskorisit moje mane". Ko je od koga ukrao pitanje je sad...

2024 © - Vesti online