Sreda 16.01.2013.
13:06
Đ. Barović - Vesti

Šešeljevo "ne" Beogradu

Dosledan svih deset godina: Vojislav Šešelj
 


Inače, Selaković planira trodnevnu zvaničnu posetu Haškom tribunalu u okviru koje bi trebalo da se susretne sa zvaničnicima ovog suda, ali i većinom od ukupno 23 srpska optuženika koji se nalaze u zatvoru u Sheveningenu.


Za 17. januar predviđeni su Selakovićevi susreti sa predsednikom suda, Teodorom Meronom, glavnim tužiocem Seržom Bramercom, kao i sekretarom suda, a dan kasnije sa srpskim optuženicima.


Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dejan Mirović potvrdio je za "Vesti" da se Šešelj sigurno neće videti sa srpskim ministrom pravde.

Nezvan gost: Nikola Selaković

- Ironično je uopšte o tome i govoriti. Ovog februara se navršava deset godina neprekidnog Šešeljevog pritvora u Hagu, a za to vreme država nije mrdnula prstom da mu pomogne. Zato Voja sigurno neće pristati da bude koreografija u ovoj propagandno-političkoj poseti - kaže Mirović. On dodaje da su nove vlasti imale više prilika da pokažu kako su suštinski promenile odnos prema Tribunalu i sudbini srpskih pritvorenika.


- Ako je normalno da u Savetu bezbednosti o sudbini Šešelja i drugih srpskih optuženika više brine Rusija nego Srbija, onda u redu. Pa potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je nedavno govorio pred Savetom bezbednosti, a na pamet mu nije palo da jednom rečju pomene Šešelja ili zatraži ukidanje Tribunala, mada Rusi otvoreno govore da bi odmah podržali takav predlog - ističe Mirović.


On dodaje i da do sada nije bilo nikakvih kontakata sa bilo kim iz SRS-a o tome da bi Šešelja u Hagu eventualno posetio predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je nedavno izrazio spremnost da vidi kuma i bivšeg prijatelja.


- To je priča za potrebe dnevne politike u Srbiji - zaključuje Mirović.
 

Svi zaboravili Voju

Dejan Mirović ističe da zdravstveno stanje Vojislava Šešelja i dalje zahteva hospitalizaciju, ali da i državu i medije u Srbiji ta tema više ne zanima.
- Očekujući prvostepenu presudu, Šešelj je i dalje suočen sa sramnim suđenjima za nepoštovanje suda. Pre nekoliko dana, predsednik Tribunala je odbio njegov zahtev za izuzećem više sudija u poslednjem od tih procesa. Ovu informaciju niko u Srbiji nije preneo - veli Mirović.


Licemerje i bezobrazluk

Za Šešeljevog zamenika Nemanju Šarovića, odlazak Selakovića u Hag je nemoralan.
- Ova poseta je krajnje licemerje i bezobrazluk i služi samo da bi se skupio neki jeftin poen u javnosti. Njegov odlazak u Sheveningen sigurno neće promeniti odnos države prema Srbima koji su tamo i on nema moralno pravo na to - izjavio je za beogradske medije Šarović.

2024 © - Vesti online