Subota 19.01.2013.
03:28
B. Grujić - Vesti

Red čvaraka, red štrudle


Anuška i njen suprug Janoš Šimon pretvorili su staru porodičnu kuću Anuškinih babe i dede u zanimljiv simbol tradicije Slovaka koji odavno žive u Banatu. Gosti pansiona sami odlučuju da li će ostaviti nešto novca ili ne, ali svakako ne propuštaju priliku da probaju tradicionalnu štrudlu sa makom i kozjim sirom, prošetaju lepo uređenim dvorištem oko kuće, popiju čašu domaćeg belog ili crnog vina ili vruću rakiju.

- Dugo smo suprug i ja razmišljali kako da izbegnemo klasičnu ugostiteljsku ponudu i postanemo pravi ugostitelji. Teška su vremena i ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem, pa bismo vrlo teško i mi opstali da smo pokrenuli klasičan biznis - ističe Anuška.


Odlučili su da u svemu budu drugačiji i nisu se pokajali.


- U vreme svinjokolja i sušenja mesa u domaćoj pušnici, naši gosti, kada se najave, mogu da vide kako se to radi, od klanja svinja iz naših obora, preko prljenja slamom do isprobavanja vrućih čvaraka, tek istopljenih. U jesen, s obzirom na to da je naš porodični vinograd u neposrednoj blizini pansiona, gosti prisustvuju tradicionalnoj berbi grožđa i muljanju domaćeg vina, bez trunke hemije - dodaje Janoš, koji je i glavni vodič i organizator svih akcija u kojima se gosti osećaju korisnima.

Sečenje trske

- Leti, pošto je Belo Blato poznato po u svetu priznatoj trsci, takođe prisustvuju njenom sečenju i pripremanju za izvoz. Tokom proleća, s obzirom na to da smo poznati i po paradajzu, sa nama sade povrće - priča Janoš.

Antal Hrnjak, poreklom iz Mihajlova, jedan je od gostiju.


- Sasvim je drugi osećaj kada samo dođete i probate specijalitete sa svinjokolja, a drugačije je kada znate da ste sami pravili kobasice ili topili čvarke - kaže Hrnjak, koji je iz Beča, gde živi sa porodicom, prvi put ove zime došao u Belo Blato.


- Da bi prijateljima koji su kasnije došli iz Austrije dočarali svinjokolj, mi koji smo u Banat stigli još pre dočeka Nove godine organizovali smo se i u selu kupili svinju, mada se naš domaćin Janoš tome protivio, ali smo smatrali da na ovaj način samo delom možemo da mu se odužimo za gostoprimstvo. Spavali smo u sobama koje je grejala stara paorska peć na trsku i tuluzinu, a pokrivali se dunjama i posteljinom iz 19. veka - oduševljen je Hrnjak.


Anuška ponosno naglašava da u njenoj kući, osim što nema cenovnika, nema ni uobičajenih jelovnika, nego se u dogovoru sa gostima svakoga dana priprema jelo po njihovoj želji. Majstor je za slovački pileći paprikaš sa pirinčom, ćureći batak na podvarku, rezance sa grizom i orasima, pite i kolače.


- Gosti iz Nemačke su bili oduševljeni kada su probali domaću kokošju supu, žutu kao dukat, od mesa koke koja je još tog jutra trčala po dvorištu. To je prednost naše ideje o gastronomskom uživanju, jer je god nas sve domaće i prirodno - kaže Anuška.

2024 © - Vesti online