Utorak 15.01.2013.
19:51 >> 20:16h
Beta

Tači: Dijalog jedino rešenje za spomenik OVPBM

Premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači
 

Tema sastanka Tačija i Albanaca s juga Srbije bila je situacija u Preševskoj dolini nakon najava da će institucije Srbije ukloniti spomenik bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa.

"Demokratske države imaju suštinski zadatak da se brinu o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa svih zajednica. Takav demokratski standard treba da se poštuje i od strane Srbije, kako se u potpunosti poštuje na Kosovu", rekao je Tači, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

Tokom razgovora Tači je predstavnike Albanaca iz Preševske doline upoznao sa procesom dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, dodaje se u saopštenju.

"Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je u interesu dve države i iznad svega u interesu građana dve države. To će omogućiti bolje tretiranje srpske zajednice na Kosovu, odnosno albanske zajednice koja živi u Preševskoj dolini", kazao je Tači.

Na sastanku sa Tačijem bili su predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, poslanik Skupštine Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi, predsednik Demokratskog narodnog pokreta i bivši politčki vođa OVPBM Januz Musli, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i drugi.

2024 © - Vesti online