Sreda 16.01.2013.
01:04
N. Jokić - Vesti

Rak zbrisao cele porodice

Ostala bez sina: Mari-Klod Metis
 

Kvira na jugoistoku Sardinije najveći je poligon NATO-a u Evropi. Od 1956. godine služi kako za vežbe vojnih snaga Alijanse, tako i za testiranje i uništavanje oružja, uključujući i rakete sa torijumom i projektile sa osiromašenim uranijumom. Žitelji okolnih sela decenijama umiru u tišini. Obolevaju od istih bolesti od kojih i italijanski veterani sa Balkana - kancer limfnih žlezda, leukemija, kancer mozga, a često im se rađa potomstvo sa urođenim teškim deformitetima. Lokalni javni tužilac Domeniko Fiordalizi prvi je javni tužilac koji se usudio da otvori istragu protiv jednog poligona NATO-a, a ovih dana sudu je predstavio optužnicu protiv 20 osoba, među kojima i deset generala i visokih oficira. Reporter "Vesti" bio je na licu mesta.

U prepunoj sali okružnog suda u gradu Lanuzei, na jugoistoku Sardinije, tužilac Domeniko Fiordalizi govorio je punih pet sati. Konačno je srušen zid ćutanja o bolestima i umiranju u okolini poligona Kvira, najvećeg kojim NATO raspolaže u Evropi. Atmosfera u sudnici je teška. Zbog pretnji, Fiordalizi i njegova porodica žive odvojeno, pod strogim merama obezbeđenja. Tužilac preko nedelje spava u kasarni, a žena i deca negde u Italiji. Lokalni mediji preneli su prethodnih dana da je ispod automobila sudije iz Lanuzeija dezaktivirana bomba.

Merenje radioaaktivnosti: Veštak tužilaštva na Kviri

Prvih pet redova zauzelo je četrdesetak advokata dvadesetorice optuženih. U dnu sale je grupa stanovnika obližnjeg sela Perdazdefogu, dve bolesne žene iz sela Vilapucu, nekoliko pastira, penzionisana profesorka francuskog Marijela Kao, opštepoznata kao lider komiteta Dejtijamo bazi (Izbacimo baze), Mari-Klod Melis, majka vojnika Valerija, umrlog od kancera žlezda posle služenja na Kosovu i - novinari...


Fiordalizi čita listu imena petnaestoro dece rođene sa užasnim deformitetima u periodu od 1988. do 1992. godine u selu Eskalaplano, u neposrednoj blizini poligona. Među njima je i Marija Gracija, koja sa više od 20 godina ima telo petogodišnjeg deteta, deformisanu lobanju... Nikada nije progovorila, ni prohodala, niti se pomerila. Marija Gracija rođena je 1988. godine kada i većina dece sa teškim deformitetima u Eskalaplanu.


- Ovo nisu bajke već svedočenja...Član 32 italijanskog ustava garantuje svim građanima osnovno pravo na zdravlje - grmeo je tužilac Fiordalizi, a zatim izneo zastrašujuće statističke podatke.

Snimak koji je pred vama 30 novembra 1988. godine napravio je tehnički operator na poligonu, kapetan Đankarlo Karuši


U zoni koja neposredno okružuje poligon stanovništvo mu je prijavilo 167 slučajeva kancerogenih oboljenja od čega je njih 100 već umrlo. U Kviri, zaseoku Perdazdefogu, od 150 stanovnika čak 21 boluje od kancera limfnih žlezda.


- Tumori su desetkovali porodicu Vaka - podsetio je tužilac.


U kosi dece iz Perdazdefogu nađeni su tragovi uranijuma. U prostoru koji okružuje poligon, nezavisni italijanski stručnjaci, koji su veštačili za tužilaštvo, našli su visoko radioaktivni torijum u kostima 18 pastira umrlih u protekloj deceniji kao i u kostima ovaca. Prevedeno u procente 65 odsto pastira je umrlo od kancera i leukemije.
 

Oficiri morali da ćute

- Torijum je nađen u medu, mesu i mleku. Visoki oficiri i bivši komandanti poligona Kvira - generali Molteni, Ćeketi i Kvatroćioći - znali su da treba da ne znaju da je od 1986. do 2003. godine ispaljeno 1.187 raketa milan punjenih radioaktivnim torijumom i protivtenkovskih projektila tov sa azbestom - rekao je tužilac Fiordalizi pozivajući se na dokumenta zaplenjena u vojnim arhivama.


Poligon nije ni ograđen

- Komandanti vojnog poligona Kvira su ćutali, a zadatak im je bio da upozore građane da su izloženi radioaktivnoj opasnosti dok napasaju stoku, dok beru pečurke ili se šetaju po poligonu koji je bar trebalo da bude ograđen - naveo je tužilac Domeniko Fiordalizi.

Sutra: Užas sa Kvire otkrio student

2024 © - Vesti online