Utorak 15.01.2013.
11:34
Beta

DS, SPO, VGC: Naši prave liste za odstrel

Spaljivanje zastave Vojvodine ispred prostorija LSV-a
 

DS je u saopštenju navela da spaljivanje zastave Vojvodine i isticanje liste za "odstrel" u trenucima duboke ekonomske krize dodatno ugrožava bezbednost i miran život građana Vojvodine. Demokrate su apelovale na nadležne da aktivno učestvuju u stabilizaciji prilika i smanjivanju tenzija.

"S obzirom na to da su počinioci spaljivanja zastava Vojvodine ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine poznati, očekujemo da će nadležni organi reagovati i sankcionisati ovaj pokušaj narušavanja bezbednosti i mira", piše u saopštenju.

SPO je ocenio da spisak "antisrpskih medija i nevladinih organizacija" koji su istakli aktivisti pokreta "Naši", predstavlja povampirenje fašizma, protiv kojeg se SPO uvek borio.

"SPO će se dosledno suprotstaviti svakoj vrsti ekstremizma koja ima za cilj da uništi dobre međunacionalne odnose u pokrajini. Uništavanje obeležja pokrajine trenutno je moguće sankcionisati samo kao uništavanje državne imovine, što je omalovažavanje svih građana Vojvodine, a uništavanjem simbola, Vojvodina se na neki način isključuje iz države Srbije", navodi se u saopštenju SPO.

Vojvođanski građanski centar upozorio je na opasnost činjenice da se opet pojavljuju spiskovi organizacija, medija i pojedinaca koji se etiketiraju kao strani agenti, i zbog toga zatražio da se " Našima" zabrani rad i ograniče ustavom zagarantovana prava.

"Ovi spiskovi se mogu posmatrati kao liste za odstrel i zato pored izostajanja reakcije nadležnih državnih organa, najviše zabrinjava nastali muk u ostatku civilnog sektora", piše u saopštenju.

Dodaje se da je bliska istorija ove države više nego dovoljna opomena s obzirom na činjenicu da su, ne tako davno, postojali spiskovi na kojima su se nalazile organizacije i pojedinci koji su dobijali slične etikete i čija je bezbednost tim činom bila opasno narušena.

"Pozivamo državu i odgovorne institucije da reaguju u slučaju novih spiskova organizacija i pojedinaca, kao i u slučaju paljenja zastave Vojvodine", piše u saopštenju.

Aktivisti SNP Naši iz Novog Sada su 13. januara ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine spalili zastavu Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ustavni sud Srbije ranije je odbio zahtev za zabranu SNP Naši.

2024 © - Vesti online