Utorak 15.01.2013.
00:08
Beta

Tači ne želi razgovor o srpskoj platformi

Premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači
 

"Predlog Srbije da opštine sa srpskom većinom dobiju status autonomnih opština je neprihvatljiv i nećemo dozvoliti da se nađe na pregovaračkom stolu", kazao je Tači na sastanku sa liderima parlamentarnih političkih partija, a prenela je kancelarija za odnose sa javnošću Vlade Kosova.

Tači je rekao da će sa Dačićem razgovarati o rasformiranju "ilegalnih struktura Srbije na severu Kosova", stvaranju mehanizama koji će omogućiti transparentnost davanja i korišćenja sredstava za srpsku zajednicu na Kosovu kojima će se upravljati iz Prištine uz predstavnike srpske i međunarodne zajednice.

Prema njegovim rečima, jedna od tema će biti i konkretne mere koje je Vlada Kosova preduzela u cilju uspostavljanja reda i zakona na severu zemlje.

Osnov za razgovore sa premijerom Srbije su, prema Tačiju, plan Martija Ahtisarija, Ustav i zakoni na snazi, rezolucija Skupštine Kosova i sporazumi koji su već postignuti sa Beogradom uz posredstvo Roberta Kupera, kao izaslanika EU.

U saopštenju se navodi da tokom dijaloga Vlada Kosova nikako neće prihvatiti razgovor o statusu Kosova, o teritorijalnoj celovitosti i međunarodno priznatim granicama, unutrašnjoj organizaciji uspostavljenoj na osnovu plana Ahtisarija i Ustava Kosova i o već postignutim sporazumima u Briselu.

Vlada Kosova je zainteresovana da u kratkom roku ojača svoje strukture na severu zemlje u oblastima zdravstva i socijalne politike, a u skladu sa rešenjima iz Ustava Kosova i Ahtisarijevog predloga.

"Naravno mi shvatamo da na kraju tog procesa Srbija neće moći da prizna nezavisnost Kosova, zato je neophodno da se Kosovu obezbedi učlanjenje u UN, otvori siguran put za učlanjenje u NATO i EU, sa ciljem da se stvore uslovi da Srbija ne može da postane smetnja Prištini na tom putu", kaže se u saopštenju.

2024 © - Vesti online