Ponedeljak 14.01.2013.
22:48
Srna

Uništeno srpsko groblje u Kosovu Polju

Foto: Ilustracija

"Meštani su jutros primetili gomilu nadgrobnih spomenika u blizini groblja. Na licu mesta zatekli smo stravičnu sliku. Groblje je skoro u potpunosti uništeno", rekao je Lazić, te dodao da je informaciju o tome prosledio Euleksu, Kforu i OEBS-u.

On je najavio da će danas veća grupa Srba i predstavnici srpske opštine ponovo izaći na lice mesta da bi sačinili zapisnik i o tome obavestili domaće i međunarodne organizacije i subjekte.

Saopštenjem se oglasila i Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju koja zahteva da međunarodna zajednica hitno pronađe i kazni počinioce ovog vandalizma, kao i vandale koji su na Božić obili kapelu crkve u selu Bresje u Kosovu Polju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je i to što takozvane kosovske vlasti pokušavaju da prikriju istinu, te upozorila da je u proteklih nekoliko dana na centralnom groblju u Kosovu Polju porušeno 56 srpskih nadgrobnih spomenika, a ne u selu Nakarade kako je navela kosovska policijska služba.

Kancelarija podseća i Unmik i OEBS, koji su obavešteni o vandalizmu, da su nadgrobni spomenici u selu Nakarade porušeni davno i da kosovska policijska služba zloupotrebljava te činjenice.

2024 © - Vesti online